Готуємось до зимової сплячки: у ніч проти 31 жовтня українці мають перевести стрілки на годину назад

19.10.2021
Готуємось до зимової сплячки: у ніч проти 31 жовтня українці мають перевести стрілки на годину назад

Чи є логіка в переведені стрілок годинника взимку та восени? (Фото з сайту Pixabay)

Остання неділя жовтня для нашої країни вже традиційно стане кордоном між літнім i зимовим часом.

 

Політики не один рік сперечаються, наскільки є доцільним кожного сезону переводити стрілки на годинниках усіх українців, а медики запевняють, що період адаптації у людей в обох випадках займає майже два тижні.


Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала законопроєкт №4201 авторства Руслана Стефанчука про скасування сезонного переведення годинників та встановлення на нашій території постійного «зимового» часу.

 

Однак нардепи провалили голосування законопроєкту в другому читанні, а сам документ відправили на доопрацювання.


Вiдтодi будь-яких нових і свіжих ідей на цю тему ніхто не висував, iмовірно, депутатам було просто не до того.


А ось на непідконтрольних українському уряду територіях Донбасу угруповання «ДНР» й «ЛНР» практикують відмову від переведення годинників за прикладом Росії.

 

Аналогічно діє маріонеткова влада і в анексованому Криму. Отже, з сезонним переходом різниця у часі між підконтрольною та непідконтрольною Україні територіями становитиме одну годину.


Самі українці в соціальних мережах періодично ведуть бурхливі дискусії на тему, чи є логіка в переведені стрілок годинника взимку та восени, але досi так і не знайшли консенсусу щодо цього.

 

Багато хто визнає, що їм більше подобається жити за літнім часом, мовляв, увечері світліше, а тому безпечніше добиратися додому, а ось політикам більше до душі думка про те, щоб перевести стрілки годинників назавжди на зимовий час.

 

Адже в такому випадку Україна отримає додатковий козир перед країною-агресором, маючи постійну годину різниці між київським і московським часом.
 

До речі, минулого року саме так зробили відразу кілька країн ЄС, які вирішили показати добрий приклад країнам, що обрали демократичний шлях розвитку.


Адже ще в 2019 році Європарламент підтримав скасування обов’язкового переведення годинників на літній i зимовий час.


У Єврокомісії підкреслюють: яким би не було рішення кожної країни, воно повинно бути чітко скоординованим з іншими членами ЄС.

 

Інакше це може завдати серйозних економічних збитків.


Ті країни, які відмовилися від постійних переходів на літній i зимовий час, в останній раз переведуть годинник у жовтні 2021 року.


Рішення Європарламенту — це ще не крапка в цьому питанні: воно стане основою для майбутніх дискусій між країнами ЄС та для остаточного рішення.