Харківщина лідирує за кількістю хворих на коронавірус — регіон на порозі «червоної» зони

12.10.2021
Харківщина лідирує за кількістю хворих на коронавірус — регіон на порозі «червоної» зони

Медзакладам усе складніше справлятися з великою кількістю хворих на covid-19.

За добу 10 жовтня в Україні зафіксували традиційно для вихідних (бо роблять менше тестувань) меншу кiлькiсть нових хворих на коронавірус — 8 тис. 832 випадки.

 

З них 2 тис. 672 особи потрапили на лікарняне ліжко і 207 — померли. Водночас побороли коронавірусну інфекцію за цей же період 2 тис. 53 особи.


Як і в попередні дні, лідером iз поширення пандемії залишається Харківський регіон. Станом на неділю тут було зареєстровано 1 тис. 419 нових випадків інфікування.


Медичні заклади міста наразі вщерть переповнені, хоча в спеціалізованих відділеннях збільшили кількість обладнаних киснем ліжок.

 

Скажімо, кілька днів тому відкрили для прийому хворих диспансер радіаційного захисту, але вже тепер він через стовідсоткову наповненість не приймає нових пацієнтів.


Та сама історія повторилася і з резервним госпіталем для ветеранів війни в Баварському районі, де спеціально обладнали 256 місць.

 

Із резерву терміново вивели також Вовчанську ЦРЛ та Ізюмську центральну міську лікарню Піщанської Богоматері.


Найбільшим центром лікування ковідних хворих у Харкові залишається лікарня №17, де змонтовано вже 420 спеціалізованих ліжок. Проте під цю кількість місць тут поки що не набрали необхідний медичний персонал.


«У сьогоднішніх реаліях ми формуємо додаткові бригади для того, аби забезпечити потрібний догляд хворим, — каже головний лікар Дмитро Черепов. — Проблема з кадрами справді є, бо потрібен високий рівень кваліфікації. Людей ми набираємо з виплатою фонду зарплати до 300 відсотків».


Незважаючи на те, що в Харківському регіоні наразі перевищені три з шести показників захворюваності на ковід, тут діють лише обмеження, характерні для статусу «помаранчевої» зони.

 

Водночас на кожні 100 тисяч населення в області хворіє 571 людина при нормі 75. Не виключено, що жорсткішi заходи буде введено після ви­борів мера, що заплановані на кінець цього місяця.  


Загалом Україна сьогодні посідає третю позицію в Європі за добовою смертністю і поширенням ковіду. Високі темпи захворюваності станом на 10 жовтня мають також Дніпропетровська область (765), Одеська (690), Запорізька (687) та Житомирська (510). Серед нових хворих — 863 дитини і 78 працівників медичних закладів.


У світі за добу 9 жовтня виявили майже 300 тисяч нових випадків захворювання на коронавірус. Очолювали сумний рейтинг Британія, Росія і Туреччина.