На святкування нового 5782 року до Умані приїхали вже понад 15 тисяч хасидів

03.09.2021
На святкування нового 5782 року до Умані приїхали вже понад 15 тисяч хасидів

Хасиди їдуть в Україну з понад двадцяти країн. (Фото Укрінформу.)

В Умань на святкування нового 5782 року зa іудейським календарем, яке почнуть відзначати ввечері 6 вересня і завершать 8-го, продовжують прибувати брацлавські хасиди.

 

За словами головного рaбина Укрaїни Моше Реувен Aсмaнa, віряни вже перебувaють не тільки в Умaні, a й в інших містaх, приїхaвши зaздaлегідь.

 

Після торішніх заборон паломники перестрахувалися і приїхали завчасно, дехто навіть за місяць до початку свята.


Як зазначають в Об’єднаній єврейській громаді України, до нашої країни вже прибули близько 15 тисяч паломників, і ще щодня очікується приїзд понад 2 тисяч осіб.

 

Загалом, як прогнозується, хасидів має прибути до 30 тисяч — з Ізраїлю, США, Аргентини, Австралії, з Європи, загалом з понад двадцяти країн світу.

 

За інформацією ДПСУ, найбільша кількість хасидів буде слідувати на відзначення в Умані єврейського нового року через пункти пропуску «Бориспіль» і «Київ».


У самій Умані гостей чекають не лише приватні садиби, а й чимало готелів, які тут активно і швидко будують кожного року. Тож iз житлом проблем немає. До того ж у багатьох хасидів є в місті й власні квартири. Міська влада заявляє, що не буде проблем із водопостачанням та вивезенням сміття — запевняють, що комунальні служби готові до візиту гостей iз далеких країн.


Як розповідають «Україні молодій» в Уманській міській раді, днями в місті запрацювала Міжнародна поліцейська станція, яка буде забезпечувати правопорядок та безпеку уманчан і прочан.

 

Вона міститься по вулиці Володимира Мономаха, 6 і працює цілодобово. На її базі — всі необхідні умови для швидкого реагування між службами на звернення громадян. Також працює малий ситуаційний центр, який оснащений всіма технічними можливостями для контролю й безпеки на вулиці під час іудейського нового року.


«Водночас у місті функціонує пів сотні камер відеоспостереження, які виведені на монітори, дозволяють у режимі онлайн спостерігати за ситуацією в районі паломництва. Тут чергують працівники чергової частини, слідчо-оперативна група, працівники поліції,  а також працівники ДСНС. Згодом на станції вахтовим методом чергуватимуть поліцейські з Ізраїлю», — кажуть у міській раді.


Також наразі, як наголошують у черкаській обласній поліції, на посилений режим служби переведені правоохоронці і поліцейські, які прибули до Умані з Черкас, Києва, Дніпра, Житомира, Вінниці та Одеси і які протягом двох тижнів забезпечуватимуть безпеку як місцевих жителів, так й іноземних гостей під час святкувань Рош га-Шана.

 

Загалом пів сотні пaтрульних стежитимуть зa порядком у місцях компaктного проживaння і пaломництвa брaцлaвських хaсидів. Окрім того, до превентивного відпрацювання міста та району долучилися представники громадського формування Уманщини «Штурм».


Нагадаємо, що засновник брацлавського хасидизму Раббі Нахман із Брацлава, якого зазвичай називають просто — Ребе Нахман, помер 38-річним від туберкульозу і був похований в Умані у 1810 році.

 

Це місце з 1994 року, після указу президента України, має статус історико-культурного центру. Кожного вересня брацлавські хасиди залишають свої справи у рідних країнах і приїжджають на могилу свого цадика, аби зустріти іудейський Новий рік. Вони свято переконані, що день, проведений біля священної могили, принесе їм щастя на весь наступний рік.