Не видатки, а інвестиції: у Львові постать Андрея Шептицького створила мистецькі «Мости»

03.09.2021
Не видатки, а інвестиції: у Львові постать Андрея Шептицького створила мистецькі «Мости»

Андрей Шептицький розумів значимість культури для побудови могутньої держави. (Фото з сайту news.ugcc.ua.)

Велична постать митрополита Андрея Шептицького виразно проглядається у проєкті «Мости» (Bridges), який презентують однойменним концертом 5 вересня у Львівській національній філармонії.

 

Оригінальність задуму в тому, що виконані і записані на компакт-диск твори, які звучатимуть наживо у виконанні оркестру «INSO-Львів», належать композиторам, яких підтримував і з ким спілкувався Андрей Шептицький: Андрію Гнатишину, Василю Барвінському та Антіну Рудницькому.


«Період карантину дозволив зупинитися та подивитися вглиб багатьох процесів, учасниками яких ми є, — говорить Іоланта Пришляк, голова правління оркестру «INSO-Львів». — Для мене особисто це був час нового, глибшого, системнішого відкриття постаті митрополита Андрея Шептицького: його соціально-економічного вчення з розбудови самодостатньої української держави, зокрема через громадські об’єднання та кооперацію, підтримку українських культурних діячів та митців, інтеграцію України в загальноєвропейський цивілізаційний культурний, економічний контекст на рівних правах.

 

Мене вразили його прогресивні та актуальні і сьогодні ідеї та погляди, фактично роль кризового менеджера в ті непрості для української державності часи. Він шукав і знаходив можливості в тих викликах, які поставали перед українським суспільством. Таке ж завдання стоїть перед нами і сьогодні — брати на себе відповідальність, об’єднуватись і віднаходити шляхи, можливості для розбудови України».


Нагадаємо, предстоятель Української греко-католицької церкви, митрополит Галицький, доктор права і богослов’я Андрей Шептицький жив у складний час. За його життя (1865—1944) сім разів поспіль змінювалася влада, це був період двох світових воєн та тотальної невизначеності.

 

Кожна влада мала намір схилити на свою сторону душу пастора, але це нікому так і не вдалося. Бо його внутрішній духовний компас мав непохитні цінності та принципи.

 

Він допомагав здібним і талановитим стипендіями, відправляючи їх на навчання за кордон, підтримував підприємців на старті, інвестував у діючі бізнеси, тим самим формуючи сильний середній клас України.

 

«Фонди, віддані на піднесення культурного життя і науки є не видатками, а інвестиціями, які приносять велику користь», — казав Андрей Шептицький.


Творче відзначення благодійництва митрополита Андрея у музичній сфері відбулося вперше в 2020 році в межах проєкту «Імпульс», здійсненого оркестром «INSO-Львів» Львівської національної філармонії. Дослідницька робота триває. Її результати будуть втілені в наступних музичних імпрезах у межах проєкту «Мости».


У концерті-презентації партію фортепіано виконає Катерина Тітова (Німеччина), диригуватиме Ярослав Шемет (Польща)