«Гормон щастя»: які продукти покращать життєвий тонус і допоможуть долати стрес

31.08.2021
«Гормон щастя»: які продукти покращать життєвий тонус і допоможуть долати стрес

У чому секрет щастя? (Фото з сайту Pixabay)

Так часом буває: кволість і сонливий настрій не дають зосередитися на справах.

 

І здається, що сил немає взагалі, і сум переважає над радісними емоціями.

 

Причинами такого стану можуть бути різні ситуації та обставини, та спробуємо, однак, уважніше придивитися до власного раціону.

 

Дієтологи кажуть, що наше самопочуття, імунітет і зовнішній вигляд безпосередньо залежать від того, що кладемо собі на тарілку.

 

І знають спосіб, як зарадити душевній нестабільності. Необхідно урізноманітнити раціон продуктами, які містять вітаміни Е, С, бета-каротин і мікроелемент селен.

 

Саме вони, за спостереженнями фахівців від здорового харчування, зміцнюють організм у боротьбі зі стресом.


Що є найкращим природним джерелом селену? Пророслі пшениця і овес, гриби (тільки готувати їх треба без оцту), горіхи (грецькі і кеш’ю), спаржа, кабачки, патисони, селера.


Із «антистресовою» функцією чудово справляються банани, помідори, грейпфрути і зелені яблука. До речі, у бананах міститься алкалоїд хармін, основою якого є мескалін —    так звана «мікстура щастя». Тож «заморити черв’ячка» бананом, коли ви схвильовані, — дуже добре рішення.


Деякі продукти містять фітогормони — речовини, які за своїм складом і дією схожі на гормони людського організму. «Гормони щастя» — ендорфіни — є в шоколаді і вівсі. Так що традиція англійців починати день із вівсянки варта наслідування.    

                      
Ефективно стимулюють розумову діяльність калій і кальцій. Тож у особливо напружений день дієтологи радять з’їсти під час сніданку кілька шматочків сиру і помідор (у томатах багато калію), а на роботу варто прихопити коробочку м’якого сиру з курагою і чорносливом.


Активність мозку стимулюють і спеції. Імбир і кмин активізують увагу, чорний перець, паприка і куркума покращують мозковий кровообіг, запобігають спазмам судин.
Потребу організму в білках задовольняє риба.

 

Вона також багата вітамінами (Е, групи В) і важливим мікроелементом — цинком (він допомагає виробленню чоловічого статевого гормону тестостерону), фосфором (бере участь в обмінних процесах мозку).

 

Пам’ятайте, що морська риба — джерело поліненасичених жирних кислот омега-3. Дієтологи називають ці речовини натуральними антиоксидантами, які запобігають процесам окислення в організмі.

 

Комплекс вітамінів з кислотами омега-3 час від часу варто пропити для загального оздоровлення організму. Це допоможе знизити рівень холестерину в крові, сприятиме у профілактиці гіпертонії (підвищеного артеріального тиску) та ішемічної хвороби серця. Однак приймати такі препарати варто лише після консультації з лікарем.