«Швидка канапка» не додасть здоров’я: чим небезпечні страви з фастфуду

31.08.2021
«Швидка канапка» не додасть здоров’я: чим небезпечні страви з фастфуду

Швидка їжа — поважний клопіт… (Фото з сайту vesti.ua.)

Чи знаєте ви, що майже кожен п’ятий житель великих міст в Україні регулярно відвідує заклади швидкого харчування? Про це свідчать соціологічні дослі­дження.

 

Й основними клієнтами таких закладів є молодь. Однак не варто забувати, що «швидка їжа», особливо якщо вживати її часто, — прямий шлях до серйозних проблем зi здоров’ям.


«Найголовніша проблема — умови зберігання продуктів, iз яких виготовляють хот-доги, гамбургери, шаурму, — говорить сімейна лікарка Олена Міщенко. — Не всі виробники і реалізатори «швидких» страв ретельно стежать за тим, аби продукти зберігалися належним чином. Часто вони лежать годинами на відкритому сонці. І якщо сосиски в хот-догу бодай підігрівають (хоча це, звісно, не усуває хвороботворних мікроорганізмів), то майонез до бутерброда наливають просто з усіма бактеріями, які розмножувалися в теплі впродовж цілого дня. Не всі вуличні кіоски обладнано холодильниками».


Тому перед тим, як замовити собі «швидку й апетитну» страву, подумайте, з яких продуктів вона приготовлена. Те ж м’ясо для шаурми не завжди перевіряють у лабораторіях, часом воно має сумнівнi походження і якість. А жири, на яких підсмажують сосиски, котлети, м’ясо, — взагалі окрема тема.

 

Здебільшого в таких закладах використовують комбінований жир із великою часткою маргарину. А маргарин містить велику кількість так званих трансжирів, які осідають на стінках судин у вигляді холестеринових бляшок. Тож варто задуматися, на чому готували картоплю фрі, якою ви вирішили втамувати голод.


До речі, про трансжири. Це продукт, якого не зустрінеш у природі. Трансжири виробляються тільки в процесі приготування маргарину і меншою мірою — при дезодоруванні рафінованої олії. Відтак організм людини «не знає», що з ними робити. Вони порушують жировий обмін, провокують розвиток атеросклерозу і надмірну вагу.


За стандартом, жир у фритюрниці слід замінювати кожні 2-3 години. Однак рідко хто так робить. Жир для смажіння просто доливають за потреби. Отож у продуктах, приготовлених таким чином, накопичуються канцерогени (які провокують розвиток онкозахворювань) і глікотоксини (що призводять до хронічних запальних захворювань).


«А сосиски у хот-догах — взагалі окрема тема, — застерігає лікар. — Не секрет, що м’яса як такого в цьому продукті фактично немає, зате вдосталь ароматизаторів, сої, підсилювачів смаку, барвників, консервантів. Загалом підсилювачі смаку — одна з найбільших проблем навіть якісного фастфуду.

 

Хоча власники закладів, звісно, заперечують їх використання. Та замість чистих спецій у таких закладах переважно вживають готові пряно-ароматичні суміші, до складу яких входять підсилювачі смаку. Звісно, ці підсилювачі роблять фастфуд смачним і водночас провокують захворювання органів шлунково-кишкового тракту».


Зверніть увагу на ще один важливий нюанс. Правильне травлення можливе, тільки якщо ви їсте спокійно, не кваплячись.

 

Інакше всі регуляторні процеси в організмі порушуються, і з часом це виливається у якесь захворювання. Тож коли ви їсте на ходу (а швидка їжа переважно так і споживається), така трапеза точно не йде на користь.

 

А загалом «швидка їжа» — данина звичці. «Заморити черв’ячка» можна значно кориснішим способом. Ви­бір — за вами.

РОЗУМНИЙ ВИБІР


Кілька ідей для корисного перекусу:


Кефір, йогурт, кисле молоко. Корисні бактерії, що містяться в них, сприяють поліпшенню травлення, усувають тяжкість і підвищене газоутворення в шлунково-кишковому тракті. Свіжі кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру, без добавок і ароматизаторів — не тільки корисний перекус, а й ефективний спосіб нормалізувати вагу.


Свіжі, заморожені або сушені фрукти і ягоди. Вони містять цінні вітаміни і мікроелементи, зміцнюють організм, наповнюють його енергією. Зручні, смачні і поживні для перекусів банани, груші, яблука, апельсини, вишня, полуниця, чорниця.


Салати зі свіжих овочів. Як і фрукти, овочі містять багато корисних речовин і мінімум калорій. Легко втамувати голод можна ароматним салатиком із болгарського перцю, помідора, огірка, зелені. Заправляти краще рослинною олією, а не сметаною чи майонезом (особливо в теплу погоду).


Смузі. Цей смачний напій можна приготувати в блендері за кілька хвилин. Подрібніть шматочки фруктів, ягід або овочів, додайте в суміш трохи молока, кефіру чи йогурту. Доречними будуть чайна ложечка насіння льону і трохи кориці. Цукор і сіль можна не додавати.


Сухофрукти і горіхи. Такі перекуси особливо корисні в робочі дні, оскільки сприяють активізації мозкової і фізичної діяльн