Настроєві й етнічні: у Рава-Руській відкрилась виставка авторської ляльки

31.08.2021
Настроєві й етнічні: у Рава-Руській відкрилась виставка авторської ляльки

Авторські ляльки вражають. (Фото Ірини ДЗЬОБИ надані організаторами.)

На Львівщині, у центрі культури і дозвілля міста Рава-Руська, відкрилася виставка авторської ляльки: глядачі мають змогу дивитися роботи понад 30 майстринь із різних міст України.

 

Різноманітність образів та сюжетів, гармонійна виразність рухів, доповнення образу своєрідним одягом та аксесуарами створюють єдине і неповторне авторське диво — ляльку, яка нібито оживає і має свій індивідуальний характер та власне ім’я.


Ініціатор проєкту Віра Бігун, яка мешкає в невеликому західноукраїнському містечку Рава-Руська, свою першу ляльку зробила ще в дитинстві разом з мамою зі звичайних ниток.

 

Звісно, відомі лялькарі створюють казкові образи з недешевих матеріалів, проте якщо у вас є бажання, ви сміливо зробите неповторну ляльку з трави, кори та шишок, сіна, вовни, тканини, ниток...


Виставка авторської ляльки — перша ластівка великого проєкту «Щасливі разом», зорганізованого Міжнародним товариством художників «Доля» за участі обдарованих майстринь з Києва, Львова, Житомира, Запоріжжя.

 

«Людям важливо відчути, що мистецтво є поруч з ними, а не тільки на гучних столичних вернісажах, — каже Віра Бігун. — Міжнародне товариство «Доля» від перших днів має за мету розширення мистецьких зв’язків, надання реального шансу обдарованим людям вийти на міжнародну арт-арену».


На виставці можна побачити складні сюжетні композиції, етнічну та настроєву ляльку, ангелів з пухнастими крилами, принцес та клоунів, гномиків і матросів, ведмедиків та зворушливих зайчиків, навіть є суворі «ляльки-мухомори» — від Тетяни Савко з Миколаєва, Зінаїди Банах зі Львова, Любові Мечержак зі Стрия, Юлії Втули з Харкова, Юрія Водички з Житомира, Оксани Весни зі Львова, Наталії Гречановської з Брюховичів, Катерини Кірилової зі Львова, Віри Бігун з Рава-Руської та ще багатьох талановитих майстринь.


Іронічні ляльки створені у тандемі «доньки-матері» (мама — Ольга  Черних  і  донька  — Мілена Коломієць). Майстрині працюють у різних техніках, створюючи характерні образи з полімерної  глини, текстилю та пап’є-маше.

 

«Наш найулюбленіший тип ляльок — це «емоційний портрет», — розповідає Ольга Черних. — Кожна лялечка створюється з любов’ю для конкретної особи і може бути не схожою на цю людину зовнішньо, але через деякі деталі — улюблені кольори одягу або ознаки, захоплення  та якісь аксесуари й деталі — людина впізнає себе у цій ляльці».


Мілена Коломієць — авторка яскравих і вишуканих ляльок, об’єд­нанних у проєкт «НЕмотанка». Назва виникла як відповідь на традиційну українську ляльку (мотанку), у котрій замість звичайних людських рис на обличчя накладається хрест.

 

Ляльки Мілени теж не мають обличчя, проте характер виразно переданий через пластику рухів та оригінальний одяг — отже, творчий політ авторки виходить далеко за межі умовностей традицій та часу.


«Етнічна лялька завжди приваблювала мене таємницею та прихованим змістом. На межі  2014-2015 років я із захопленням розпочала творчий проєкт «НЕмотанка». Це моя сучасна українська лялька, — розповідає Мілена Коломієць. — І вже наступного року я стала учасницею виставки «Етнолялька» у Львові».


Виставка працюватиме до 20 вересня. Організували її за сприяння Міжнародного товариства художників «Доля», Центру культури і дозвілля міста Рава-Руська та сектору культури, туризму, молоді та спорту міської ради.

 

Олена ШАПІРО,