Зґвалтування і смерть 16-річної дівчини на Козельщині: де зараз четверо фігурантів жахливого злочину

16.07.2021
Зґвалтування і смерть 16-річної дівчини на Козельщині: де зараз четверо фігурантів жахливого злочину

Прокурор Полтавської області Антон Столітній під час пресконференції. (Фото автора)

Як відомо, тіло 16-річної дівчини знайшли 30 квітня на узбіччі дороги в селі Бреусівка Козельщинської територіальної громади.

 

За попередньою версією слідства, увечері 29 квітня юна особа гостювала в будинку знайомої в компанії двох хлопців 15 років, молодика 20 років і дівчини 17 років.

 

Разом вони вживали спиртні напої. За яких обставин загинула дівчина, з’ясовує слідство.


Аби уникнути пересудів, викривлення інформації, про нові подробиці справи під час пресконференції для журналістів повідомив керівник прокуратури Полтавської області Антон Столітній:

 

«Уже 5 травня основному фігуранту 2005 року народження було повідомлено про підозру у зґвалтуванні 16-річної дівчини. А 7 травня ухвалою Комсомольського міського суду щодо юнака було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. На це рішення сторона захисту подала апеляцію. Однак 1 червня Полтавський апеляційний суд залишив скаргу законного представника підозрюваного без задоволення. Таким чином, перший фігурант перебуває під вартою».


Щодо другого фігуранта справи — 20-річного молодика, то йому пред’явлено підозру за трьо­ма статтями через підбурювання іншого співучасника до вчинення дій сексуального характеру, втягнення неповнолітнього у протиправну діяльність та неповідомлення про перебування особи в небезпечному для життя стані належним установам чи особам, що спричинило смерть потерпілої. Щодо нього місцевий суд обрав запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.


«Та ми подали скаргу на це рішення суду. І 16 червня ухвалою Полтавського апеляційного суду скаргу процесуального керівника задоволено частково: щодо вказаної особи обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 45 діб, — розповів прокурор області.

 

— Третьою учасницею трагічної події була жінка, 25 червня їй також повідомлено про підозру за статтею «Неповідомлення про перебування особи в небезпечному для життя стані належним установам чи особам, що спричинило смерть потерпілої». Ми звернулися до суду щодо обрання стосовно неї запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту. Четверта особа (15-річний хлопець) не досягла віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, тож щодо неї вирішуватиметься питання про застосування примусових заходів виховного характеру».


Антон Столітній спростував слова родичів загиблої про те, що правоохоронці не призначають експертиз. Насправді, за його словами, на сьогодні призначено 30 експертиз, і значну частину їх уже проведено. Наступного місяця очікують завершення всіх експертиз. Після цього провадження одразу ж спрямують до суду.


Також Антон Володимирович поінформував, що як свідків опитано 52 осіб, проведено чотири огляди, два обшуки, чотири слідчі експерименти, порушено чотири клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, два клопотання з реалізацією про примусове відібрання біологічних зразків у фігурантів справи.

 

У межах кримінального провадження стражі правопорядку провели перевірку діяльності не тільки особи, яка продала спиртне неповнолітньому зі згаданої компанії, а й усіх суб’єктів господарювання, котрі здійснюють торгівлю алкоголем, зокрема відпускають його дітям.


«Тому не можна сказати, що ми нічого не робимо, — резюмував прокурор області. — І на сьогодні в нас достатньо доказів, щоб довести вину всіх чотирьох учасників трагічної події».