Колективний орнамент: 19 тернопільських майстринь вишили незвичайний рушник

16.07.2021
Колективний орнамент: 19 тернопільських майстринь вишили незвичайний рушник

(Фото з сайту Тернопільської обласної ради.)

Тернопільські вишивальниці завершили свою частину роботи в міжрегіональній акції «Рушник єднання Асоціацій України», присвяченої 30-річчю Незалежності й ініційованої громадською організацією «Земляцтво буковинців у Києві «Буковина».

 

Його суть полягає в тому, щоб у кожній області вишили 180-сантиметровий рушник з автентичним орнаментом та символікою саме цієї території, відтак їх буде з’єднано в одне суцільне полотно.


Вишивали тернопільський рушник по черзі 19 майстринь — представниць творчого об’єднання «Берегиня» та громадської організації «Школа борщівської народної сорочки». Робота зайняла трохи більше місяця.

 

А за основу техніки та кольорової гами було взято орнамент, наданий iз фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею.

 

В основі композиції, виконаної у чорних і червоних кольорах, полягає геометрична фігура ромб — давній слов’янський символ родючості, примноження роду та добробуту.

 

Внутрішні простори ромбів заповнені хрестоподібними розетами, що символізують вічне життя і є оберегами від темних сил, а також там є зображення безконечників, що символізують вічність, та трикутників — символів Трійці.