Росте зміна: українець Віталій Сачко тріумфував на челенджері в Перуджі

13.07.2021
Росте зміна: українець Віталій Сачко тріумфував на челенджері в Перуджі

Віталій Сачко (праворуч) продуктивно провів змагальний тиждень в італійській Перуджі. (Фото з сайту tennisua.org.)

На Олімпіаду-2020 у складі української збірної їде одразу п’ятеро вітчизняних тенісисток.

 

Натомість в Токіо не буде жодного представника українського тенісу.

 

І це — яскравий приклад того, що в Україні наразі не з’явилася гідна зміна ветеранам Олександру Долгополову та Сергію Стаховському.


Щоправда, виступ 23-річного Віталія Сачка на челенджері АТР в італійській Перуджі має вселити порцію оптимізму в серця вітчизняних шанувальників тенісної гри. Тут уродженець Кременчука був близьким до того, аби зробити переможний дубль.


Утім у фіналі «одинака» Віталій поступився аргентинцю Томасу Мартіну-Ечеверрі — 5:7, 2:6. А от вирішальний поєдинок парного турніру, де він виступав зі швейцарцем Стрікером, дався йому значно краще.

 

Можна сказати, що Сачко взяв реванш у свого опонента за попереднє фіаско. У напрочуд важкій боротьбі україно-швейцарський тандем подужав аргентинську пару Мартін-Ечеверрі/Оліво — 6:3, 5:7, 10-8.


Хороший виступ у Перуджі допоміг Сачку піднятися в табелі про ранги АТР одразу на 34-ту позицію й встановити таким чином особистий рекорд.

 

Тепер, перебуваючи на 269-му рядку світового рейтингу, Віталій знаходиться не так далеко від другої ракетки українського тенісу — Сергія Стаховського (226-й номер).

 

При цьому статус рейтинг-лідера серед українських тенісистів, як і раніше, належить Іллі Марченку, котрий в оновленому протоколі АТР піднявся на 156-ту позицію.


Водночас на вершині рейтингу Асоціації тенісистів-професіоналів залишається серб Новак Джокович. Упевнено вигравши фінал Уїмблдону-2021 в італійця Маттео Берреттіні (6:7 (4:7), 6:4, 6:4, 6:3), перша ракетка світу додатково зміцнив свою перевагу в світовій гонці.


При цьому 34-річний серб за кількістю виграних трофеїв на турнірах з серії «Великого шолома» наздогнав двох інших легендарних тенісистів — іспанця Надаля та швейцарця Федерера. Тепер на рахунку кожного з них по 20 тріумфальних виступів.


Водночас для прими світового тенісу — австралійки Ешлі Барті — успіх на Уїмблдоні став лише другим великим досягненням у кар’єрі. Перший її тріумф на «гранд слемі» стався 2019 року в Парижі. Через два роки після взяття ґрунтового «шолома» Ешлі підкорилася «трава» на Уїмблдоні.

 

У вирішальному матчі турніру австралійка в трьох сетах переграла Кароліну Плішкову з Чехії — 6:3, 6:7 (4:7), 6:3. Відтак у рейтингу WTA Барті збільшила свою очкову перевагу над другою тенісисткою планети — Наомі Осакою.

 

А от найсильніша тенісистка України — Еліна Світоліна — після невиразного виступу в передмісті Лондона (виліт після другого кола) була змушена опуститися з п’ятої на шосту сходинку в табелі про ранги.

 

Другою ракеткою українського жіночого тенісу продовжує залишатися Даяна Ястремська (44-та — у світі). На третьому місці в національному рейтингу перебуває Марта Костюк, яка обіймає 67-ме місце в планетарному протоколі. 

 

Іще одна українка в «топ-100» — Ангеліна Калініна, котра за підсумками двох попередніх тижнів додала 30 позицій, піднялася на 95-й щабель і стала четвертою в Україні.