Спортивна дипломатія: українські олімпійці вирушили на Ігри до Токіо

13.07.2021
Спортивна дипломатія: українські олімпійці вирушили на Ігри до Токіо

Пробігши телевізійний марафон, українські олімпійці вирушили підкорювати спортивний олімп до Токіо. (Фото з сайту kanaldom.tv.)

Якщо фінал футбольного Євро-2020 в Лондоні відбувся на майже вщерть заповненому «Уемблі», то цьогорічні Олімпійські ігри в Токіо проходитимуть без глядачів.

 

Таким — не надто приємним вуху спортивних уболівальників — є рішення японської влади.


Дотримуючись обмежувальних рекомендацій оргкомітету «Токіо-2020», Національний олімпійський комітет України вирішив не наражати українських спортсменів на додатковий ризик інфікування коронавірусом, і церемонію проводів «синьо-жовтих» провів у закритому форматі, з мінімальною кількістю соціальних контактів.


Для цього в студії офіційного транслятора токійських Олімпійських ігор організували телемарафон — такий собі віртуальний акт спілкування спортсменів з мільйонами вітчизняних уболівальників спорту.


«Для нас дуже важливо, щоб усі спортсмени були здорові й, упевнені в собі, йшли до перемоги», — наголосив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.


При цьому, за словами президента НОК України Сергія Бубки, попри існуючі обмеження, українські олімпійці все одно відчуватимуть підтримку своїх співвітчизників в Японії.

 

«Олімпійські ігри — це велика подія для кожного спортсмена. І кожен, кого відібрали на ці мультиспортивні змагання, — вже герой. Олімпійці будуть відчувати нашу підтримку в Токіо. І ці емоції вони використають на спортивних аренах», — наголосив головний «олімпієць» країни.


Зауважимо, що на нинішні Ігри українська збірна вирушає в рекордно малому складі — вперше з часів незалежності на літній Олімпіаді змагатиметься менше двох сотень українців.


Утім, як наголосив президент України Володимир Зеленський, який провів спеціальну зустріч із синьо-жовтою збірною напередодні її відльоту до Японії, до Країни Східного Сонця Україна відряджає найкращих своїх послів.

 

«Я переконаний, що ви — найкращі посли, які у нас є. Які дійсно представляють Україну за межами наших кордонів на високому рівні. Ви дійсно прославляєте нашу країну. Завдяки вам у різних куточках світу лунає Національний гімн України й піднімається вгору синьо-жовтий прапор», — сказав Володимир Зеленський.

 

За словами глави держави, спортивні перемоги — це те, чого не можна купити за гроші, але це те, що українські спортсмени дарують кожному громадянину — емоції від перемоги та гордість за свою країну.


Утім вітчизняні олімпійці визнають, що в умовах нової реальності, коли доводиться багато часу проводити в ізоляції й змагатися без підтримки уболівальників, досить складно налаштувати себе на максимальний результат.


При цьому Вадим Гутцайт — олімпійський чемпіон 1992 року з фехтування — радить спортсменам цілковито зосередитися на своїх виступах у Токіо, а тоді, на його переконання, прийде й інше. Так, власне, очільник «спортивного» міністерства коментує питання з призовими, котрі призначені для медалістів майбутньої Олімпіади.