Примадонні присвячується: у Києві і Харкові пройде вокальний фестиваль до ювілею Євгенії Мірошниченко

06.07.2021
Примадонні присвячується: у Києві і Харкові пройде вокальний фестиваль до ювілею Євгенії Мірошниченко

Євгенія Мірошниченко мала унікальний голос. (Фото надане організаторами.)

У Києві, в Національній філармонії, 10 липня галаконцертом відкриватимуть Міжнародний вокальний фестиваль до 90-річчя від дня народження уславленої співачки Євгенії Мірошниченко.

 

Це колективна присвята академічної вокальної спільноти  найвідомішій українській оперній примадонні з унікальними професійними та природними даними, видатної викладачки.


«Євгенія Мірошниченко — грандіозна постать з великою харизмою, — говорить директор фестивалю та координатор проєкту Олена Несмашна. — Її ім’я має бути відомо кожному українцю не тільки в Україні, а й за її межами. Я вважаю, що Євгенія Семенівна недооцінена у нас, тому треба пропагувати не лише її вокальний талант і досягнення, а й як видатного педагога».


Упродовж чотирьох десятиліть Євгенія Мірошниченко була окрасою Національної опери України, створювала неперевершені вокально-сценічні образи, які ввійшли до скарбниці українського і світового оперного та камерно-концертного виконавського мистецтва.

 

Вона мала кришталево-прозорий голос унікального діапазону на чотири октави (легко брала «до» четвертої). Лірико-колоратурне сопрано Євгенії Мірошниченко неможливо сплутати з жодним іншим.

 

Голос такого діапазону мали лише ще дві вокалістки у світі: видатна італійська співачка ХVІІІ століття Лукреція Агуярі та сучасниця Євгенії Мірошниченко — француженка Робен Мадо.


Професійне народження української співачки пов’язане насамперед із шедевром Джузеппе Верді «Травіата».

 

«Саме в ній відбулося моє артистичне становлення. А трагічна й чарівна Віолетта — моя незрадлива й щира любов», — згадувала Євгенія Мірошниченко.

 

Загалом у її репертуарі було 20 найскладніших оперних партій, зокрема Джільди («Ріголетто» Джузеппе Верді), Лючії («Лючія ді Ламмермур» Гаетано Доніцетті), Лакме в однойменній опері Лео Деліба, Розіни («Севільський цирульник» Джоаккіно Россіні), Манон в однойменній опері Жуля Массне, Венери («Енеїда» Миколи Лисенка), Мюзетти («Богема» Джакомо Пуччіні), Стасі («Перша весна» Германа Жуковського), Цариці ночі («Чарівна флейта» Вольфганга Амадея Моцарта).


Євгенія Мірошниченко народилася 12 червня 1931 року в  селі Графське (тоді — Перше Радянське) Харківської області. Її перша освіта — слюсар-складальник радіоапаратури. Співати почала в ансамблі «Трудовые резервы».

 

Музичну освіту здобула спочатку в Харківському музичному училищі, а потім у Київській консерваторії. З 1957 року стала солісткою Київського театру опери і балету імені Тараса Шевченка і пропрацювала там до 1994-го.


На початку кар’єри, у 1961 році, стажувалася у відомої співачки і педагогині Ельвіри дель Ідальго в театрі La Scala у Мілані. Євгенія Мірошниченко багато гастролювала за кордоном, виступала в Канаді, США, Японії, Франції, Болгарії, Польщі, Румунії, Югославії, Китаї та інших країнах світу.


Із 1980-го Євгенія Мірошниченко викладала у Київській консерваторії. А 2002 року заснувала Міжнародний благодійний фонд свого імені. Завдяки її активній участі у столиці сформувався ще один театральний майданчик — Київська Мала опера, де ставлять рідко виконувані класичні оперні твори. Не стало співачки 27 квітня 2009-го.


Концерт 10 липня відкриє серію яскравих музичних подій, у яких візьмуть участь до 40 учнів Євгенії Семенівни з усього світу. Фестиваль триватиме протягом кількох місяців у Києві та Харкові — на малій батьківщині співачки — і  завершиться грандіозним галаконцертом 24 жовтня на сцені Національної опери України.

 

Фестиваль відбуватиметься за підтримки Українського культурного фонду.


У першому галаконцерті виступатимуть, зокрема: Ольга Безмертна (Австрія), Оксана Верба (Японія), Світлана Калиниченко (Польща), Ольга Нагорна, Тетяна Ганіна, Сусанна Чахоян, Ілона Волощук, Тамара Ходакова, Сергій Ковнір, Юрій Кругліков (Німеччина). Супровід — Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України під диригуванням Володимира Сіренка. Що надважливо — вхід на концертну програму вільний.