Шанс для реабілітації: збірна України вперше пробилася до «плей-оф» чемпіонату Європи

25.06.2021
Шанс для реабілітації: збірна України вперше пробилася до «плей-оф» чемпіонату Європи

Збірна Швеції подарувала команді Андрія Шевченка квитки до «плей-оф» Євро-2020. (Фото з сайту football24.ua.)

Після провалу в заключному поєдинку групового етапу Євро-2020 проти Австрії національна збірна України переклала на плечі інших збірних невирішене власноруч завдання з виходу до «плей-оф» турніру.

 

В очікуванні підсумків групового раунду тренери, футболісти та їхні вболівальники провели кілька нервових днів.


Три набрані очки та чотири забиті голи дозволяли команді Андрія Шевченка сподіватися на сприятливий для себе підсумок у штовханині за місце в четвірці кращих «третіх» збірних групової стадії.

 

Щоправда, непогані статистичні розкладки, викладені на папері математиками, повинні були втілитися в життя футболістами інших збірних.


Відтак для продовження боротьби на ЧЄ за спиною «синьо-жовтих» у рейтингу «третіх» збірних мали залишитися, як мінімум, дві національні команди.

 

Першими, кому не вдалося перевершити показники українських збірників, стали фіни. А далі почалося тривожне очікування другого необхідного для виходу українського колективу до 1/8 фіналу результату.


Надії на нічию в матчі Хорватії та Шотландії не справдилися. Тож уся увага була зосереджена на поєдинках групи «Е». Саме тут, на думку прогнозистів, із великою ймовірнiстю могли статися потрібні для «синьо-жовтих» події: шведи не програють полякам, а іспанці на домашній арені в Севільї упевнено переграють словаків.


Власне, скориставшись не­обо­в’язковими помилками словацького голкіпера Дубравки, «Червона фурія» доволі швидко отримала в матчі комфортну перевагу й, у підсумку, завершила його розгромом — 5:0.


А от у грі Швеція — Польща напруга трималася до останніх хвилин. Відігравши відставання в два м’ячі, поляки на чолі зі своїм зірковим форвардом Робертом Левандовським мали можливість вирвати перемогу, котра б забезпечила їм місце в «плей-оф» і відрізала б від нього українську команду. Утім, як відзначив польський бомбардир «Баварії», у цьому матчі удача відвернулася від його національної збірної.


Ну а команда Андрія Шевченка та її багатомільйонна армія шанувальників за квитки до 1/8 фіналу ЧЄ-2020 мають дякувати саме збірній Швеції, котрій довелося добряче попрацювати над збереженням необхідного для «синьо-жовтих» рахунку. «Завжди раді услужити!» — так відреагував на цю подію Посол Швеції в Україні Тобіас Тіберг.


Примітно, що в матчі з поляками шведів улаштовував будь-який результат. Однак від цифр на табло — переможних, нічийних чи то програшних — залежало їхнє підсумкове місце в квартеті та ім’я суперника в 1/8 фіналу. А що нижче б упала в турнірній таблиці збірна Швеції, то потужнім був би їхній опонент у першому раунді «плей-оф».


Зрештою, вирвавши перемогу над Польщею, «Тре Крунур» виграли свою «пульку» й отримали собі в суперники... збірну України.


 Виходить так, що в 1/8 фіналу команді Андрія Шевченка доведеться зіграти зі своїми рятівниками. Коментуючи цю неординарну ситуацію, півзахисник збірної України Микола Шапаренко жартівливо каже: «Це бізнес. Нічого особистого. Будемо грати на перемогу».


Після провального поєдинку з Австрією від «синьо-жовтих», без сумніву, їхні уболівальники чекають реабілітаційних дій. Президент УАФ Андрій Павелко сподівається, що в матчі проти Швеції, котрий відбудеться 29 червня в Глазго, вітчизняна збірна продемонструє справжній чоловічий характер. А голкіпер «синьо-жовтих» Георгій Бущан додає: «Якщо доля дарує нам другий шанс, то ним потрібно скористатися».

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. 3-й тур. Група D. Хорватія — Шотландія — 3:1, Чехія — Англія — 0:1.
Підсумкове становище: Англія — 7, Хорватія, Чехія — 4, Шотландія — 1.
Група Е. Словаччина — Іспанія — 0:5, Швеція — Польща — 3:2.
Підсумкове становище: Швеція — 7, Іспанія — 5, Словаччина — 3, Польща — 1.
Група F. Португалія — Франція — 2:2, Німеччина — Угорщина — 2:2
Підсумкове становище: Франція — 5, Німеччина, Португалія — 4, Угорщина — 2.