Суші з бактерією: у Харкові ресторан масово потруїв відвідувачів

23.06.2021

Кілька днів поспіль до Харківської інфекційної лікарні автомобілі швидкої допомоги звозили хворих, які скористалися послугами місцевого ресторану японської кухні.

 

Зрештою вільних місць­ не лишилося зовсім, тому чотирьох пацієнтів доправили до районної лікарні Валок.

 

Загалом кількість потерпілих від недобросовісних рестораторів зросла до 85 осіб, з яких 18 — діти. Наймолодшому відвідувачеві — усього чотири роки.

 

Отруїлися люди у закладі, розташованому по вулиці Квітки-Основ’яненка, що в самісінькому центрі міста.


Як повідомили фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб, причиною отруєння стала гостра кишкова інфекція, вид якої ще не встановили. Відомо також, що відвідувачі замовляли «переважно суші».

 

«Наразі в період епідрозслідування відібрано проби продукції, змиви на бактерію групи кишкової палички, на патологічну флору, — повідомила головна санітарна лікарка області Любов Махота. — Взято воду на дослідження, обстежено 19 людей iз персоналу. Відібрано філе лосося сире, омлет, рис відварний, курятину відварну, сир м’який, огірок свіжий нарізаний».


Попередні висновки перевірки вже озвучила й начальниця відділу сан­епіднагляду Держпродспоживслужби області Владлена Гарник.

 

«Є факти спільного зберігання сировини й готових харчових продуктів, — повідомила вона «Українському радіо Харків». — Тобто готове було поруч iз неготовим. Було також зафіксовано порушення температурно-вологісного режиму зберігання продукції і відсутність маркування на ємностях зі зберіганням харчових продуктів. Це лише початок, оскільки фахівці ще працюють».


Наразі проходять перевірку і постачальники. Зокрема, директорка «Якіторії» Тетяна Бей не виключає, що причиною нещасного випадку могли стати яйця, курятина та кілька інших продуктів, які використовувалися під час приготування всіх «проблемних» страв.

 

На час роботи експертів заклади мережі припинили роботу. Власники пообіцяли компенсувати потерпілим витрати на лікування і вартість замовлених ними страв.


За фактом масового отруєння поліція відкрила кримінальне прова­дження. Цій мережі ресторанів інкримінують статтю — порушення санітарних правил і норм . За таку провину передбачено покарання терміном до трьох років.