Кіт Інжир носить флікер. А ти? На Кіровоградщині стартувала безпекова просвітницька кампанія

09.06.2021
Кіт Інжир носить флікер. А ти? На Кіровоградщині стартувала безпекова просвітницька кампанія

Кіт Інжир поганого не порадить.

«Будьте котиками — носіть флікери» — до цього закликає нова просвітницька кампанія, що була створена в рамках проєкту «Амбасадори безпеки».

 

Її мета — популяризувати дотримання правил дорожнього руху та використання флікерів — світловідбивних елементів, які роблять пішоходів та велосипедистів видимими для водіїв.


Нещодавно було внесено зміни до правил дорожнього руху, в яких пішоходів зобов’язали використовувати світловідбивні елементи за несприятливих погодних умов або недостатньої видимості. Це і стало передумовою створення кампанії.

 

«Наша амбітна мета — зменшити кількість ДТП за участю пішоходів та велосипедистів. Ми можемо впливати на їхню безпекову культуру», — зазначила на презентації проєкту його координаторка Ірина Ткаченко.


Амбасадором безпекової просвітницької кампанії став Кіт Інжир, якого багато років тому створила ілюстраторка Олена Павлова.

 

«Інжир — наша таємна інформаційна зброя. Під виглядом милого котика ми популяризуємо важливі ідеї безпеки на дорогах, читання книг, волонтер­ство тощо. Тому Інжиру стало так важливо долучитись до цієї кампанії», — каже пані Олена. Кіт справді завжди там, де потрібна допомога й просвітництво.

 

Наприклад, свого часу він виходив на акції з підтримки тоді ще ув’язненого Олега Сенцова, вчив мити «лапки» і правильно поводитися в умовах пандемії, наголошував, що весною можна ходити без шапки, але не без книжки.


У Кота є навіть власна сторінка у фейсбуці.

 

«З днем велосипедиста! На моєму ровері 7 світловідбивачів, тому мене у темряві бачать не тільки коти, а ще й водії! Вітання від Амбасадорів безпеки, пам’ятайте про шолом та флікери. І бажаю цього літа крутити педалі у красиві далі», — «пише» Інжир в одному зі своїх останніх постів.


Як нагадує Ірина Ткаченко, директорка Агенції сталого розвитку «Хмарочос», рух «Амбасадорів безпеки», який втілюється за фінансової підтримки уряду Канади, розпочався у Кропивницькому і активно поширюється громадами України.

 

У рамках проєкту створять 30 тис. саморобних флікерів та понад 3 тис. фабричних. Їх виготовлятимуть у майстернях проєкту, а потім роздаватимуть усім охочим.

 

Зокрема, в рамках проєкту створять браслети, флікери у вигляді кота, наліпки зі спеціального сертифікованого матеріалу, виробленого у США, який відбиває світло.


Фахівці нагадують, що флікери зменшують ризик наїзду на пішохода на 85%. І якщо у вас не світяться в темряві очі, як у кота, то варто мати такі світловідбивні елементи на своєму одязі, додає «мама» Інжира Олена Павлова. Тож будьте котиками — носіть флікери.

 

Аміна ВІКОВАН