Співробітники Національного природного парку «Нижньодніпровський» впіймали двометрову зміюку

09.06.2021
Співробітники Національного природного парку «Нижньодніпровський» впіймали двометрову зміюку

Ось такого красунчика «поставили на облік» герпетологи на Херсонщині (на карті України позначено ареал розповсюдження плазуна). (Фото з сайту krasivosti.pro.)

Величезний жовточеревий полоз, що занесений до Червоної книги як вразливий вид плазунів, облюбував незаймані зарості поруч з річкою Дніпро, неподалік від дачних ділянок села Микільське Білозерського району Херсонщини.


Рідкісний повзучий гад став випадковою знахідкою групи герпетологів, які здійснили експедиційний виїзд у придніпровські плавні з метою проведення обліку чисельності та видового складу земноводних та плазунів.


— Екологія півдня України поступово відроджується завдяки зменшенню потоку туристів через коронавірусний карантин, й у цьому є свій позитив, адже все частіше ми зустрічаємо у дикій природі рідкісні види тварин, занесених до Червоної книги, — розповів позаштатний герпетолог Національного природного парку «Нижньодніпровський» Святослав Дубов.

 

— Знайдений нами жовточеревий (каспійський) полоз відомий не лише своїми значними розмірами, а й надзвичайно агресивним характером. Змія може першою напасти на людину й боляче вкусити до крові, проте більшої шкоди ніколи не заподіє, адже в її слині отрута відсутня.


Червонокнижний полоз перебуває під особливою охороною Бернської конвенції та вважається найбільшим видом плазунів у всіх країнах Європи.


А от на території України може зустрічатися у степах Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької та Кіровоградської областей.


Найчастіше «жовтобрюхів» знаходять на острові Хортиця, де про їх круту вдачу збереглося чимало легенд, складених ще за часів українського козацтва.


Зокрема, місцевий історик та краєзнавець Яків Новицький переказував легенду про хортицького змія, у якого в темряві очі світилися червоним.


Ночами полоз виходив зі своєї печери на полювання, але ніколи не чіпав козаків.


Із давніх казок та переказів можна дізнатися, що місцеві «жовтобрюхи» у давнину досягали восьми метрів у довжину, каталися по степу колесом й душили навіть биків.


А от свята правда полягає у тому, що полози люблять погріти свої боки на сонечку. Отже, частенько забираються на високі дерева й дахи будинків і можуть мимоволі налякати випадкових перехожих у місцях свого природного проживання.


Знайдений під Херсоном екземпляр отримав «у подарунок» від екологів запис у спеціальному щоденнику спостереження, після чого був відпущений на волю в рідну стихію.


За словами місцевих герпетологів, на Херсонщині жовточереві полози найчастіше зустрічаються в Олешківських пісках, Каховському районі, а також на березі річки у Каланчацькому районі.


Відомо, що шлюбний сезон у змій, що мешкають на півдні України, починається в середині квітня, але у 2021 році холодна погода внесла в їхнє життя корективи, відсунувши любовні ігри на кінець травня.


Усього ж у степовій зоні Херсонщини та у плавнях зустрічається кілька видів змій: жовточеревий полоз, мідянка, два види вужів, сарматський полоз та єдина отруйна змія — степова гадюка. Вона має своєрідний візерунок, який трохи схожий на візерунок сарматського полоза.


Укус гадюки не смертельний, але дуже болючий. Багато у чому це залежить від індивідуальних особливостей організму кожної людини. Але якщо вже вкусила змія — про всяк випадок слід звернутися до лікаря.