За півтора роки депутати Верховної Ради отримали з бюджету 3,3 мільйона матеріальної допомоги

04.06.2021
За півтора роки депутати Верховної Ради отримали з бюджету 3,3 мільйона матеріальної допомоги

Найбільше бюджетних коштів витрачено на депутатів монобільшості.

Майже 200 народних обранців отримали мільйони гривень матеріальної допомоги від держави за останні півтора року.

 

Зокрема, нардепи просили допомогу з тимчасової непрацездатності. Це обійшлося державі у понад 3 мільйони гривень, підрахували у громадянській мережі ОПОРА.

 

Найбільшу суму отримала депутатка від «Опозиційної платформи — За життя» Наталія Приходько — близько 170 тисяч гривень. На другому місці — представниця групи «За майбутнє» Анна Скороход.

 

Їй нарахували 135 тисяч гривень. Третє місце посідає її колега Віктор Балога, якому виділили понад 125 тисяч. Дещо менше — 122 тис. — отримала і нардепка від «Слуги народу» Любов Шпак.


В ОПОРІ також порахували, на кого з нардепів пішло найбільше бюджетних коштів. Це, зокрема, зарплата, проживання, поїздки, відпустки тощо. Тут першість — у «слуг».

 

Понад 2 мільйони гривень витратили на депутатів Івана Калаура та Анатолія Драбовського. Майже 2 мільйони виділили для Романа Лозинського з «Голосу».

 

Потрапили у п’ятірку так званих лідерів ще два представники президентської команди — Роман Соха та Олександр Ковальчук, на кожного з яких витратили по 1,9 млн гривень.


А дехто з обранців за рахунок своєї депутатської зарплатні гасив борги. Стягнення з виконавчих служб помітили у дев’яти нардепів, більшість з яких — «слуги народу». Найбільше боргів виявилось у «слуги» Сергія Кузьміних — понад 100 тисяч гривень.

 

Майже 38 тисяч — у його колеги Олега Марусяка. По кілька тисяч гривень боргів зафіксували також у Максима Бужанського, Олега Тарасова, Дмитра Лубінця та інших.


Та були серед депутатів і благодійники. Хоча таких — лише десяток. На першому місці, за даними ОПОРИ, — лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко. Він здійснив 14 благодійних внесків на суму понад 700 тисяч гривень.

 

На другому — Валерій Дубіль із «Батьківщини», який пожертував понад 600 тисяч. На третьому — позафракційний Вадим Новiнський, який перерахував як допомогу понад пів мільйона гривень.

 

До списку благодійників потрапили також Вадим Столар з ОПЗЖ, глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія, спікер Дмитро Разумков та інші.