Україна починає будувати чотири власні корвети: один депутати попросили назвати «Харків»

23.04.2021
Україна починає будувати чотири власні корвети: один депутати попросили назвати «Харків»

Судна за своїми технічними характеристиками подібні до відомих кораблів прибережної зони типу Freedom ВМС США.

Депутати Харківської районної ради звернулися до військового керівництва з проханням присвоїти одному з чотирьох корветів типу Ada назву «Харків».

 

Як відомо, будівництво цих бойових кораблів за ліцензією і в кооперації з Туреччиною розпочнеться цього року на базі миколаївського заводу «Океан».

 

Згадані судна за своїми технічними характеристиками подібні до відомих кораблів прибережної зони типу Freedom ВМС США.


Прохання депутатів — це данина пам’яті про лідера ескадрених міноносців «Харків», який теж був спущений на воду у Миколаєві, але майже 90 років тому. До складу Чорноморського флоту він увійшов у листопаді 1938-го і захищав морські рубежі у перші дні Другої світової війни.

 

Щоправда, доля корабля виявилася трагічною. Восени 1943 року в ході обстрілу портових споруд окупованої гітлерівцями Ялти він потрапив під масовані авіанальоти німецьких бомбардувальників і затонув разом із двома іншими есмінцями.

 

«Тож, на мою думку, це не тільки увічнить військові подвиги українського народу, а й дасть Харкову вагомий статус як другого міста України не лише на суші, а й на морі, — повідомив у соціальних мережах депутат від «ЄС» Богдан Ткачук, який виступив на сесії з цією ініціативою. —  Дякую колегам з усіх фракцій за підтримку цього важливого звернення, яке сприятиме позитивній репутації Харкова у світі».


Як «УМ» уже повідомляла, 14 грудня 2020 року міністр оборони  Андрій Таран підписав із представниками Туреччини угоду на передачу технологій будівництва корветів типу Ada в Україні.

 

Підрядником проєкту обрано Миколаївське підприємство «Океан». Командувач ВМС Олексій Неїжпапа анонсував закладку першого корвета в 2021 році. Його склад озброєння поки що не визначений.


Планується, що перший корвет Ada, який має посилити Військово-Морські сили України на рівні 2023 року, коштуватиме 3,8 мільярда гривень.

 

Саме такий показник закріплений у детальній бюджетній програмі Міноборони на 2021 рік.

 

Ураховуючи те, що цього року на озброєння та військову техніку Міноборони виділено 22,7 мільярда гривень, це становить 16,7 відсотка від усіх витрат.