У пристоличному Ірпені письменників заохочують грошовими преміями

16.04.2021
У пристоличному Ірпені письменників заохочують грошовими преміями

Вперше вручали Літературну премію Ірпеня. (Фото Анатолія ЗБОРОВСЬКОГО.)

У місті Ірпінь на Київщині з дотриманням протиепідемічних обмежень відбулося перше вручення Літературної премії Ірпеня, яку заснували Інвестиційна рада Ірпеня та товариство «Відважних».

 

Премія спрямована на пошук нових авторів з метою їх мотивації до подальшої творчості.

 

На розгляд журі приймаються невидані раніше рукописи тих, хто ще не видав жодної книги, але друкували свої твори в колективних збірках чи антологіях. Оргкомітет отримав сотні рукописів від літераторів з усієї України.


Органіатори кажуть, що Літературна премія Ірпеня ввійшла в першу трійку всеукраїнських літературних премій за рівнем грошової винагороди, що виплачується переможцям. А за розмірами грошової винагороди серед усіх приватних літературних премій в Україні ірпінська премія займає перше місце.


Три лауреати премії отримують по 50 тисяч гривень кожен. А «Відважні» встановили додаткову заохочувальну — в розмірі 10 тисяч гривень. Книги переможців будуть видані.


У номінації «Проза» перше місце зайняла Юлія Шеко за роман «Розділені навпіл». Серед поетів журі відзначило Юлію Григорук за збірку «Забинтований світ».

 

А в номінації «Література для дітей» лауреатом стала Олена Терещенко за повість «Скринька королеви Анни». Була нагороджена і громадська активістка Татевік Акопян, яка працювала з авторами.


Лауреати також отримали дипломи і символічні бронзові статуетки. Нагороди вручили голова Інвестиційної ради Ірпеня Володимир Карплюк та iрпінський міський голова Олександр Маркушин.

 

«Ми хочемо зробити так, щоб Ірпінь знову став для письменників знаковим містом, щоб їм хотілося сюди при­їжджати, щоб вони розуміли, що їхня творчість тут буде підтримана», — сказав Володимир Карплюк.  


Варто нагадати, що неподалік Києва, за кілька десятків кілометрів, у 1935 році на території маєтності фабриканта Чоколова створено Будинок творчості письменників «Ірпінь». На майже 11 га було розташовано  з десяток будівель побіля річки й невеликих озер.

 

Там творили, зокрема, Олександр Довженко, Олесь Гончар, Павло Загребельний, Микола Бажан, Остап Вишня, Григір Тютюнник, Максим Рильський. У цьому Будинку творчості написано немало знакових творів.

ІНТРИГА

Для порівняння наведемо цифри про Шевченківську премію. Її фінансовий розмір щоразу визначається президентом. У 2020-му лауреати Шевченківської премії отримали по 192 тис. грн.


До речі, на офіційному сайті глави України не оприлюднено указу про цьогорічних лауреатів найвищої державної мистецької премії, який багато років президенти підписували до 9 березня – дня народження Тараса Шевченка.

 

Цьогоріч уже більше місяця на сайті президента України немає текстів указів за підписом Володимира Зеленського за номерами 90 і 91 між попереднім і наступним документами, які датуються 8 та 12 березня.