Прості правила детоксу: харчові волокна, чиста вода та імбирний чай

23.03.2021
Прості правила детоксу: харчові волокна, чиста вода та імбирний чай

Правильне харчування — запорука здоров’я і краси. (Фото з сайта ukr.media.)

Мати гарну, свіжу, молоду шкіру — природне бажання людини. Як цього досягти?

 

Адже не тільки правильний зовнішній догляд багато важить для того, аби шкіра сяяла здоров’ям. Дуже важливо ще й «живити» її зсередини.

 

Київська лікарка-дієтолог Оксана Скиталінська радить організувати правильну детоксикацію організму. Для цього в раціоні має бути більше харчових волокон.


Де ці волокна шукати? В овочевих пюре, м’якоті фруктів, овочево-фруктових салатах, запіканках із додаванням вівсяних та, особливо, пшеничних висівок.


Пані Оксана радить додавати до вівсяної каші пів чашки різноманітних ягід (можна заморожених). Наприклад, малини, смородини, порізаних слив.

 

А також чайну ложку тонко мелених пшеничних висівок, чайну ложку меленого насіння льону і пів чайної ложки меду.

 

Така каша, за словами дієтолога, як губка, всмоктуватиме токсичні речовини, що утворюються у кишечнику, в результаті чого зменшуватиметься навантаження на печінку, яка повинна знешкодити ці токсини.


Лікар нагадує про те, що важливо випивати хоча б 5 склянок чистої води, 1 склянку зеленого чаю та 1 склянку імбирного чаю на день — це дуже корисно для здоров’я шкіри.
За словами фахівця, через 28 днів вживання такої детокс-каші ви будете задоволені власним відображенням у дзеркалі — шкіра стане м’якшою, гладкішою та свіжою, як наливне яблучко.


Другим кроком до свіжої шкіри, за словами Оксани Скиталінської, є нормалізація мікрофлори кишечнику. Тут важливо дотримуватися кількох правил:


1. Уникайте продуктів, які важко перетравлюються (смаженого-копченого-«хімічного»-занадто солоного та солодкого), одноманітного харчування.
2. Регулярно вживайте кисломолочні продукти, і не просто кефір, а кефір із лактулозою, ацидофілін, симбівіт або симбілакт, наріне.
3. Додавайте до них куркуму на кінчику ножа — вона має протизапальні властивості: поступово зникатимуть почервоніння, мікрозапалення.


«Спробуйте кожен сніданок доповнювати декількома ложками одного з цих кисломолочних напоїв, а також вживати склянку напою безпосередньо перед сном, — наголошує пані Оксана. — Регулярне «підживлення» кишечнику корисною мікрофлорою покращить перетравлювання їжі та зміцнить кишковий імунітет, у результаті чого хвороботворних бактерій стане менше, відповідно, стінки кишечнику стануть менш проникними для різних вірусів та бактерій».


Важливий крок для здорової шкіри — покращення стану печінки та жовчного міхура. Для цього, за словами Оксани Скиталінської, треба:


* Виключити з меню алкоголь та смажені страви.
* Їжу вживати невеликими порціями, щоб процес вироблення та виділення жовчі відбувався м’яко.
* Включати до раціону продукти, що мають холеретичні властивості, тобто стимулюють утворення та виділення жовчі — салати з оливковою олією та лимонним соком, яйця, зварені нам’яко, чай з вершками (за умови, що у вас немає каменів у жовчному міхурі).


Якщо не маєте протипоказань (скажімо, каміння у жовчному міхурі), то для заправки салатів готуйте смачну, корисну та низькокалорійну суміш: змішайте 1 столову ложку нерафінованої оливкової олії Extra virgin (ідеально, якщо вона має виражений зелений колір та гіркуватий смак — це ознака олії високої якості), чайну ложку лимонного соку, столову ложку нежирного кефіру, дрібку солі та чверть чайної ложки порошку куркуми.


Така заправка, переконана лікар, краща від будь-якого «сліпого зондування», поліпшує утворення та якість жовчі (а жовч сприяє кращому засвоєнню корисних жирів). А куркума має виражені протизапальні властивості.


Особливо корисно вживати салати з такою заправкою тим, хто має сірий, жовтуватий, землистий колір шкіри.


«А у кого немає, то також вживайте, бо наше тіло — як вишукане авто, — зауважує лікар-дієтолог. — Будете годувати хорошим пальним — буде служити довго і приємно. А заливатимете якимось дизелем-майонезом, то потім не нарікайте!»