Аси еквілібристики й акробатики та гутаперчевий унікум: чим вражає програма «Інші»

19.03.2021
Аси еквілібристики й акробатики та гутаперчевий унікум: чим вражає програма «Інші»

Полтавчанин Михайло Макаров, який дивує весь світ.

Якщо поєднати в уяві парад планет на сферичному екрані вгорі у планетарії та виступи під куполом традиційного цирку, де стандартний діаметр сцени 13 м, то це буде лише сота частина вражень у порівнянні з тими, які гарантовані на показі «Інших» в оновленому малому залі, що отримав назву Teatrооm, столичного Палацу «Україна».

 

Бо це симбіоз цирку та світлової сцено­графії, який перетворюється у цілісне театралізоване дійство з космічною музикою.


Й п’ятнадцять артистів, від дій яких перехоплює подих, — як далекі родичі Аватара: з особливим кольором шкіри (це грим) та природніми суперможливостями, які підтримуються постійними тренуваннями.

 

Вони, народжені в Україні, мандрували далекими і близькими земними світами, й лише пандемія коронавірусу змогла всіх зібрати у Києві, щоб дарували глядачам упродовж трьох місяців (а один уже майже збіг) справді унікальні покази трохи не на відстані витягнутої руки: коли рухаються у просторі сцени Венера, Марс і Сатурн, розмірено котяться халахупи-кола з рук еквілібристки Олександри Савіної, акробатичні дива показують брати Андрій і Михайло Білаки та сестри Юлія й Ольга Мосієнко, а потім жонглює тріо Drugs: Влад Гапанович, Євгеній Пахалович, Максим Головченко...
Ось «послужний» список лише кількох.

 

Еквілібристку Валерію Давіденко пам’ятає багатомільйонна аудиторія телевізійного талант-шоу «Україна має талант», фіналісткою якого вона стала.

 

Володарка гран-прі фестивалю Kobzov; учасниця 41-го Всесвітнього фестивалю цирку (41 festival mondial du cirque de), срібна призерка паризького Demain («Завтра»).

 

Її колега за жанром Андрій Андрійчук — володар спеціального призу за найоригінальніший номер на цьо­му, одному з найпрестижніших міжнародних форумів циркової майстерності у Парижі.


Олександр Гангур «приручив» колесо Сіра.


Особливі враження від трюків сестер Мосієнко.
Фото надані агенцією «Дель Арте».


 Еквілібристка Олександра Савіна.

Олександр Гангур, який «приручив» колесо Сіра, окрім усього іншого, гастролював Італією та Німеччиною. Каучук-еквілібр Максим Воронін виступав у «Чарівному замку» в Лос-Анджелесі (США), був учасником Фестивалю магії IMB та SAM.

 

Уже згадувана Олександра Савіна, яка влаштовує шоу з хулахупами, була серед артистів Фенікс-фестивалю в Парижі та Цирку дю Солей («Цирку сонця») в Канаді та США (Лас-Вегас).


Коли бачиш Михайла Макарова на сцені — реагуєш: привиділося чи так може бути? Бо так не буває: коли обличчя людини над її спиною. Чи коли руки так само вивернуті до тулуба на 180 градусів. Глядачі не лише в Києві, а й у Шанхаї відразу не можуть повірити в таке унікальне володіння тілом Михайла.


28-річний уродженець Полтави — дворазовий чемпіон Китаю (2017, 2018) у номінації «Експериментал» танцювального чемпіонату Juste Debout, на якому збирається щоразу до 25 тисяч глядачів, він два роки працював хореографом у цирку в Маньчжурії.


Нині основний стиль Михайла Макарова — боунбрейкінг (дослівний переклад «ламати кістки»). А запорукою нині феноменальних здібностей артиста стало те, що він у дитинстві любив... висіти на перекладині, перевертаючи корпус.

 

Якось побачив в інтернеті шматок шоу «В Америки є таланти», де учасники вибиралися з валізи, а потім «ламали кістки». Михайло, якому було вже 17, спробував покрутити аналогічно руку — вийшло!


Михайло має диплом інженера-технолога ресторанного і туристичного бізнесу, кухар 5-го розряду. Встиг попрацювати у кількох ресторанах Полтави. Танці спочатку були його хобі.
А потім — основною діяльністю. Йому запропонували контракт у Південній Кореї, а опісля вже були виступи у Китаї, Гонконзі, Макао, Франції, Німеччині, США, Новій Зеландії, Австралії. Тренується щодня по 6-7 годин.


Оскільки вже трохи більше року пандемія коронавірусу скасовує міжнародне сполучення і багатолюдні масові заходи, українці з унікальними здібностями повернулися на батьківщину. Тож не пропустіть можливість подивитися майстерність «Інших» у Києві. Режисери-постановники — Володимир Кошовий та Роман Хафізов. Національний палац «Україна».

 

Валентина ГРИГОРЕНКО