І гори, і риби, і міська архітектура: у Тернополі триває виставка робіт Наталії Фугель

17.03.2021
І гори, і риби, і міська архітектура: у Тернополі триває виставка робіт Наталії Фугель

Художниця Наталія Фугель серед картин із краєвидами Карпат. (Фото Романа ЯКЕЛЯ.)

Наталія Фугель малює з дитинства.

 

Але професійною художницею стала вже на останніх курсах навчання у Тернопільському національному педагогічному університеті імені В.Гнатюка.

 

У цьому виші вона закінчила факультет мистецтв за спеціальністю «образотворче мистецтво».


І вже майже десять років Наталя розвиває свій багатогранний талант, ставши учасником персональних і колективних виставок у Тернополі та малих містах області — Теребовлі, Збаражі, Бережанах; художніх пленерів і мистецьких турів у Рівному та містах Донбасу— Краматорську, Авдіївці, Торецьку, Добропіллі, Слов’янську, Бахмуті...

 


Її не залишає байдужим навколишній світ, і тому сюжетами картин Наталії Фугель є гірські пейзажі, озера, річки, птахи, риби, врешті, міська архітектура...

 

«Мене зворушують дрібнички, біля яких людина проходить і не звертає увагу. А мені хочеться сказати: люди, зупиніться, подивіться, яка прекрасна і неповторна мить», — у цьому загадка і розгадка творчості цієї молодої художниці.


У ці дні триває виставка робіт Наталії Фугель в Тернополі, у Західноукраїнському національному економічному університеті. Глядач має змогу побачити дивовижні миті природи, закарбовані на картинах у різні пори року. Ось, наприклад, картини «Перший сніг», «Весняний ліс», «Трави».

 

Та особливу увагу привертає робота «Різдвяний ранок». Для того щоб намалювати пробудження природи взимку, Наталя добралася до села о шостій ранку.

 

«Родичі ще спали, а я вирішила з вікна хати намалювати цей ранок, і сонце, яке сходить. Момент, який я встигла зловити, більше не повториться в природі», — розповідає художниця.


А ось — озеро Кремне, одне із групи Шацьких озер. Місцеві мешканці підказали: їдьте в ту місцину, бо там дуже незвичайна вода. Біля берега вона коричнева, за кольором кремнієвих камінців. Така вона і вийшла на картині.

 

А ще одна робота мисткині присвячена озеру Світязь. Незвичним для глядачів є острівець посеред водного плеса, де, за переказами місцевих мешканців, колись відпочивали космонавти.


Чільне місце у творчості художниці займають краєвиди Карпат. Вони — особливі. Наприклад, на передньому плані цвіте червона рута. Інша картина присвячена відпочинку в Карпатах. А вступ до цієї події — дві філіжанки ранкової кави.


І кожна робота Наталії Фугель оповита романтичною історією. До прикладу, картина «Фізаліс». Ідея роботи виникла раптово наприкінці грудня, коли фізаліс уже не росте.

 

«Я оббігала всі сусідські подвір’я довкола будинку, і вдалося відкопати з-під снігу маленьку гілочку, щоб її намалювати», — каже Наталя.


Квіти на її роботах представлені окремою серією, яка в майбутньому отримає продовження. Здебільшого квіти втілені у картинах маленьких розмірів, щоб можна було скомпонувати їх на стіні як елемент інтер’єру кімнати.

 

Всі ці рослини («Яблуневий цвіт», «Гвоздика», «Кульбабка», «Малина», «Жасмин») — елементи природи Тернопілля. Кожну з них не оминула увага художниці. Ось — квітка жасмину, яку подарував її чоловік Іван. І глядач, сподіваємося, відчує тепло, яке було в художниці, коли вона малювала гілочку жасмину.


Художниця заглиблюється не тільки у світ рослин, а й у світ птахів. Наприклад, на одній з її картин бачимо маленьких екзотичних пташок, яким загрожує вимирання. Коханий розповів про цих невеличких пташок-самітників ківі, що населяють Нову Зеландію.

 

І ось вони оселилися на картині. Іншого разу Наталю надихнули ілюстрації Скотта Гюстафсона — американського ілюстратора, до книги «Аліса в країні чудес». Серед них був хитрий птах Додо. Наталія переосмислила його статус, додала фантазії — і вийшов такий собі розумний і дещо кумедний професор в образі птаха Додо.


Колекція картин із зображенням риб з’явилася в Наталі завдяки тестеві, який полюбляє рибалку. Тут щуки, окуні й інші риби. Доповнює серію — милий і мирний етюд, створений на березі річки Козак (притоки Дніпра) на Херсонщині.


Наталя любить малювати і натюрморти. Але що спонукає звертатися до цього виду живопису? «Це — предмети, які оточують нас кожну хвилину, — відповідає художниця. — Розмістивши об’єкти в певній послідовності, а також підібравши відповідно світло і тінь, можна передати настрій людини, її внутрішній світ.

 

А з іншого боку, можна зробити приємне оточуючим, повісивши натюрморт у залі чи кімнаті або подарувати його близькій людині».


Художні зацікавлення Наталі напрочуд різноманітні. Вона малює не тільки світ природи, а й міську архітектуру. Є роботи присвячені Збаразькому і Тернопільському замкам. А на одній картині зображена старовинна архітектура міста Чортків. Для художниці вона має особливі спогади.

 

«Коли я вперше завітала в місто, піднялася до джерела над замком, то відкрився вражаючий краєвид міста із костелом, осяяним сонцем, який, на щастя, зберігся в Чорткові», — пригадує Наталя.


Без перебільшення, Наталя є справжнім експериментатором у творчості. На одній із картин міського пейзажу вона поєднала збільшений фотографічний світ пікселів із реальним зображенням. Так з’явилася станкова робота «Пікселі. Місто».


Як художниця, Наталя володіє різними техніками рисунку. Ось вона перенесла в живопис графічну техніку каракуль.

 

А поштовх до цього дав її викладач, відомий тернопільський художник Євген Удін, який ще під час навчання в педуніверситеті назвав її «Королевою каракуль». Наталя вирішила підтримувати цей титул і продовжує час від часу експериментувати з каракулями.

 

Працює художниця і в техніці мастихін, коли фарба на картину накладається не пензлем, а мастихіном (художнім ножичком). На виставці представлена її перша робота в цій техніці — картина «Збаразький замок».


Виставка робіт Наталії Фугель в Західноукраїнському національному економічному університеті у Тернополі — це лише проміжний підсумок її творчості. Попереду — ще багато творчих здобутків і достойне визнання. Бо її талант заслуговує на це.

 

 

Роман ЯКЕЛЬ