Бої за Шухевича: назва стадіону Тернополя спричинила міжнародний скандал

12.03.2021
Бої за Шухевича: назва стадіону Тернополя спричинила міжнародний скандал

Одним iз рішень останньої сесії Тернопільської міської ради було присвоєння головному стадіону обласного центру імені легендарного головнокомандувача Української повстанської амії Романа Шухевича.

 

«Зважаючи на мужність і незламність у національно-визвольній боротьбі та самопожертву в ім’я українського народу», — констатувалося у відповідному документі, який несподівано отримав скандальний міжнародний резонанс.

 

Першим гостро відреагував посол Ізраїлю в Україні Джоель Ліон.

 

«Ми рішуче засуджуємо рішення Тернопільської міської ради присвоїти міському стадіону ім’я сумнозвісного гауптмана SS Schutzmannschaft 201 Романа Шухевича і вимагаємо негайно скасувати це рішення», — написав він у соцмережі Twitter.

 

Відтак під цим повідомленням з’явилася низка коментарів на захист імені Шухевича — мовляв, він ніколи не належав до структури СС, а під час Другої світової війни його родина рятувала євреїв.

 

Оперативна ж відповідь Міністерства закордонних справ України вустами речника МЗС Олега Ніколенка була такою: «Збереження національної пам’яті українського народу залишається одним iз пріоритетів державної політики України. Дискусії у цій сфері мають проходити на рівні істориків. Натомість дипломатам слід працювати над зміцненням відносин дружби і взаємної поваги між народами, а не навпаки».


На сайті Тернопільської міської ради якихось офіційних коментарів до останнього часу не було. Однак на своїй офіційній сторінці у фейсбуцi міський голова Тернополя Сергій Надал( партія «Свобода») розмістив розлогий пост iз констатацією того факту, що посол Ізраїлю в Україні «став заручником радянської історіографії».

 

«Свобода народам! Свобода людині!» — це ключове гасло боротьби українських повстанців. Українська повстанська армія та її головнокомандувач Роман Шухевич воювали не лише за свободу українського народу, а й за свободу інших поневолених та пригноблених народів нацистським та комуністичним режимами. І євреї тих часів це добре розуміли. Тому приєднувалися до УПА, допомагали та підтримували повстанців», — так починається пост тернопільського міського голови, після чого він наводить низку документальних фактів на підтвердження.

 

Там же є і коротка історія про порятунок родиною Романа Шухевича єврейської дівчинки Ірини Райхенберг, якій у 1943 р. загрожувала смертельна небезпека від переслідувань нацистами.

 

«Загалом, за даними гестапо, представники ОУН і УПА неодноразово допомагали переховуватися євреям і виготовляли для них документи. Тобто, була налагоджена працююча система українських повстанців iз порятунку євреїв. Тому десятки українських націоналістів стали «Праведниками світу». Це також підтверджують радянські документи і навіть документи держави Ізраїль. ...Радянську пропаганду взяла на озброєння сучасна Росія. Відкриті архіви КДБ УРСР переконають пана посла в моїй правоті. Він, як і багато інших, відкриє для себе чимало нового про діяльність Романа Шухевича та Української повстанської армії — армії воюючої України. Ми можемо дискутувати, але рішення міської ради Тернополя про присвоєння міському стадіону імені Романа Шухевича не буде скасовано. Кожна країна шанує своїх героїв. Без цього нація не має майбутнього», — написав Сергій Надал на завершення.


Наступного дня в тому ж фейсбуці опублікував свою офіційну заяву очільник уже польського міста Замосць­ Анджей Внук, який повідомив про те, що через присвоєння тернопільському стадіону імені головнокомандувача УПА Романа Шухевича Замосць призупиняє своє співробітництво з Тернополем і, зокрема, відмовляється від реалізації спільного проєкту вартістю понад 68 тисяч євро.

 

«Я поважаю право кожного народу на власне розуміння історії, — написав пан Анджей. — Проте я не можу пройти повз жорстокість війни і неповагу до беззахисних жертв польського народу».


Нагадаємо, що через надзвичайно складну історичну реальність тих часів окремі епізоди діяльності Романа Шухевича — генерала-хорунжого, голови Бюро проводу ОУН, голови Генерального секретаріату УГВР та головного командира УПА — вже неодноразово викликали різносприйняття, неоднозначні емоції та гострі дискусії.