Сенсорні кнопки, «літній» час, азартні ігри, зброя і мова: про що говорили цього тижня в Раді

05.03.2021
Сенсорні кнопки, «літній» час, азартні ігри, зброя і мова: про що говорили цього тижня в Раді

Від вівторка народні депутати почали голосувати за допомогою сенсорних кнопок.

 

Про це напередодні повідомив спікер Дмитро Разумков.

 

«Минулого тижня завершено роботу щодо введення в дію системи сенсорної кнопки в залі Верховної Ради. Вона пройшла перевірку, і вже завтра ми зможемо використовувати її під час голосування», — зазначив на погоджувальній раді очільник парламенту. На його думку, це має повністю вирішити питання депутатського кнопкодавства.


У середу, 3 березня, нардепи ухвалили в першому читанні законопроєкт, який зачепить абсолютно всіх українців. Це документ № 4201 «Про обчислення часу в Україні», яким пропонується скасувати «літній» час в Україні. Ініціативу підтримали 227 нардепів.

 

Щоб не переходити на «літній» час наприкінці березня, низка депутатів пропонує ухвалити цей законопроєкт якомога швидше — тому ініціативу до другого читання готуватимуть за скороченою процедурою.

 

Автор законопроєкту, віцеспікер від «Слуги народу» Руслан Стефанчук пояснює, що адаптація до змін часу погано впливає на здоров’я людей, у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, загострюються хронічні хвороби.

 

Якщо нардепи таки підтримають ініціативу в другому читанні, то вітаю вас, українці, о 8-й вечора влітку вже смеркатиме, а о 9-й уже буде геть темно. Тож замість гуляти на вулиці будете бігом бігти до телевізорів і слухати про успіхи «зеленої» влади.


А от учора, коли розглядали законопроєкти про гральний бізнес, такої одностайності між парламентарiями вже не було. Депутати провалили одразу три проєкти авторства «Слуг народу».

 

«І я радий цьому, — каже нардеп від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко. — Бо спочатку Зеленський нам розповідав, що можна буде робити казино тільки в 5-зіркових готелях, а зараз зробили таке, що можна в переходах встановлювати гральні автомати. Він нам обіцяв Лас-Вегас, а виходить тільки путінський Геленджик».

 

Більшість народних депутатів пояснювали відмову голосувати за ці проєкти тим, що в такій бідній країні, як Україна, мати гральний бізнес — це нонсенс, а наповнювати дірявий бюджет, витягуючи останні копійки з кишень ігроманів, а також дітей — ненормально.


Дискусійним було і питання вільного обігу зброї (про обидва документи, зареєстровані у Раді, «УМ» детально писала 2 березня).

 

«Зброя — це не той випадок, коли можна припуститися помилок, — наголосив депутат від «Голосу» Ярослав Железняк. — А вони є в обох законопроєктах».

 

На момент верстки номера результати голосування за ці документи ще не були відомі.


Просто під час акції на захист мови художниця намалювала картинку, що вже стала мемом.
Фото з мережі «Фейсбук».

А ТИМ ЧАСОМ...

У середу біля комітетів ВР небайдужа громадськість протестувала проти спроб «слуг народу» знищити закон про мову, просуваючи законопроєкти №4638 та №4638-2. Ці документи мають на меті зупинити санкції за порушення закону про мову.

 

«Як пояснює одна з авторок законопроєкту, треба скасувати штрафи для підприємців, бо вони й так настраждалися під час карантину, — каже активістка Анастасія Розлуцька. — То, може, й Правила дорожнього руху скасуємо, бо водії теж настраждалися від нього?».

 

«Ми сьогодні прийшли сказати: дайте спокій мові, інакше ми не дамо спокою вам», — звернувся до колег нардеп Володимир В’ятрович, який підтримав учасників акції.