Чудо-овоч на столі

17.02.2021

Шановна редакціє! Дуже дякую за те, що опублікували мого листа «Татові улюбленці». Бажаю вам у новому році щастя, добра і всіх земних благ.

 

Сподіваюсь на подальшу співпрацю і надсилаю замітку про дуже корисний овоч.


Ви коли-небудь задумувалися над тим, наскільки корисним є так званий болгарський, тобто солодкий, перець? Чесно кажучи, я ніколи не любила його, аж поки власноруч не виростила в себе на грядці. Це — чудо-овоч!

 

Перець — унікальний, насамперед це — заряд оптимізму, який поповнює багатьма вітамінами наш раціон, а також відмінний продукт на столі у кожної господині. Він чудовий у будь-якому вигляді. А який неперевершений ансамбль у літньому салатику: поряд зі свіжими огірочками та помідорами перець додає нотку солодощів. До того ж він містить... гормон радості, так само, як і шоколад.


Він прекрасний і зимою в замороженому вигляді, адже зберігає свої смакові та вітамінні якості. А які смачні заготовки можна з ним приготувати!


Дуже задоволена, що минулого городнього сезону, незважаючи на погодні умови, змогла виростити багато сортів цього овоча. Звісно, не все так гладко було, адже багато з них, ще будучи зеленими, отримали сонячні опіки, інші потерпали від засухи, але я всіма силами намагалася зберегти їх.

 

І ось серед десятків сортів я вибрала три найсильніші — стресо-, засухо- та холодостійкі. Хочу поділитися з вами «Святковим настроєм» — саме так називається сорт перців, які мені дуже подобаються своїми характеристиками.

 

Вони стійкі до вірусних захворювань (так-так, овочі теж хворіють «на віруси»), сонячних опіків, а також добре переносять високі температури. Кущ перцю — середньорослий, 40-50 см. Плоди — жовто-оранжеві, кубоподібної форми, вагою до 300 г, товщина стінок — 4-6 мм, мають чудовий смак.


Також хорошим виявився і перець «Політ» — це середньоранній високо­врожайний сорт. Кущі його невисокі, але дуже міцні, адже змогли витримати багато великих плодів вагою по 250 г. Вони конусоподібні з тупою верхівкою, дуже солодкі, у технічній стиглості — зелені, а в біологічній — темно-червоні і дуже товстостінні, що важливо для перців.


Але найбільше мене здивував і порадував дуже ранній сорт «Вікторія», який виявився поза конкуренцією всім іншим. Цей перець тішив нас своїми плодами аж до пізніх заморозків.

 

Саме з цих овочів ми зробили найбільше заготовок на зиму — лечо, соте, салатів, закусок, а заморозили стільки, що якби вживали його щодня в їжу, то вистачило б на всю зиму. Цей перець, високоврожайний і не примхливий, вагою до 200 г, має конусоподібну форму і товщину стінок 5-7 мм, за повного дозрівання має червоний колір.


Я впевнена, що від цих сортів перцю ви будете просто у захваті. Тому готова поділитися насінням будь-якого з них, який виростила на власних грядках, з усіма бажаючими безкоштовно. Для цього потрібно лише надіслати мені листа з чистим конвертом із марками та вашою зворотною адресою.


Бажаю кожному виростити цей чудо-овоч у себе на грядках!


Моя адреса: А. В. Кріпак, вул. Мошляка, 50, село Мишурин Ріг, Верхньо­дніпровський район, Дніпропетровська область.

 

Анастасія КРІПАК
с. Мишурин Ріг, Верхньодніпровський район, Дніпропетровська область