Століття Незламних: розпочався тиждень вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні

16.02.2021
Століття Незламних: розпочався тиждень вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні

Барикадні бої 18 лютого 2014 року. (Фото з Вікіпедії.)

Національний музей Революції Гідності та його партнери озвучили цьогорічну програму вшанування пам’яті 104 героїв, які віддали свої життя за свободу і незалежність України.


Розпочалися заходи триденним проєктом «Майдан: простір творчості», де були представлені роботи студентів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

 

Експозицію виставки склали 74 мистецькi об’єкти, а також календарі і плакати на тему Революції гідності та російської інформаційної і військової агресії. Ще один подібний проєкт розпочнеться 17 лютого і триватиме до 7 березня в Будинку кіно по вулиці Саксаганського, 6.

 

У рамках виставки «Нескорений Майдан» свої роботи представить професійний фотохудожник Олександр Тимошенко, який власноручно створив фотолітопис тих трагічних подій.


Головною подією 16 лютого стане презентація кліпу та музичного альбому «Характери Гідності», у створенні якого брали участь Дарина Кульчицька, Роман Коляда і Вікторія Романчук. Пройде цей захід в інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану.

 

Глядачам цими днями також буде представлено другий том видання «Небесна Сотня. Життєписи» за участі авторки Світлани Терейковської.

 


Ранок 18 лютого розпочнеться панахидою біля каплиці на алеї Героїв Небесної сотні і показом монументального графічного твору Олександра Ком’яхова «Архістратиг Михаїл».

 

Опівдні того ж дня і на тому ж місці відкриється вулична документальна виставка про розслідування злочинів проти майданівців. А о 15.00 Музей книги і друкарства представить глядачам альбом Art&Fact про ініціативу «Артіль Майдан».


Монумент Незалежності 19 лютого стане центром проведення кураторської екскурсії Ольги Сало під назвою «Століття незламних». Це 40 історій і світлин, які відображають столітню боротьбу українців за державність. Вулична виставка продемонструє особливості визвольного руху, унікальні риси спротиву, зокрема засоби, яких вимагала боротьба у різні часи.

 

Автори експозиції мають свіжий погляд на історію легіону УСС, добу УНР, Холодний Яр, УПА, повстанців у таборах ГУЛАГу, дисидентів, Революцію на граніті, Помаранчеву революцію та Революцію гідності. Глядачам запропонують провести паралель між подіями давнини та Євромайдану.

 

Наприклад, порівняти просвітницьку місію й культурну діяльність Українських січових стрільців із культурним осередком в Українському домі, зокрема Бібліотекою Майдану. Можна також простежити подібне між мистецьким підрозділом у лавах війська та Мистецькою сотнею Майдану або ж жіночою чотою та жіночою сотнею в лавах Самооборони. Навіть гасло «Слава Україні», яке ввійшло в обіг за часів УПА, отримало нове життя на Майдані.


Цікавий проєкт представлять цього року і соціологи. В Українському кризовому медіацентрі 17 лютого відбудеться презентація дослідження про обізнаність та ставлення школярів до подій Революції гідності. Після показу освітнього ролику буде проведено широку дискусію на тему «Майдан і майбутнє».