Національний музей історії України намагається через суд позбутися каплиці-самобуду Московського патріархату

16.02.2021
Національний музей історії України намагається через суд позбутися каплиці-самобуду Московського патріархату

Самобуд-каплиця МП на Старокиївській горі. (Фото з сайта radiosvoboda.org.)

Свавіллю московського духовенства, яке ґрунтовно «окопалося» в Україні, немає меж.

 

Одним із сотень неподобств, учинених УПЦ МП, є нахабний самобуд каплиці, зведеної біля фундаменту Десятинної церкви (збудованої за князя Володимира у Києві в 989—996 роках) на Старокиївській горі, в історичній частині міста.

 

Це практично напроти входу у Національний музей історії України. А починалося все зі встановлення московськими попами в 2005 році невеличкого намету для «звершення молебня на кілька днів».


Національний музей історії України через суд домагається знесення на його території самовільно збудованої каплиці УПЦ МП власним коштом.

 

Також через суд вимагає, щоб громада привела земельну ділянку до ладу та просить скасувати запис про реєстрацію права власності — про все це йдеться в судовому реєстрі.


У свою чергу, Господарський суд Києва призначив судову земельно-технічну експертизу, яка встановить поточне місце розташування каплиці, а в березні має відбутися підготовче засідання по справі.

 

Зауважимо, що виконавчий орган, який більше 15 років тому дав дозвіл на зведення каплиці, перевищив свої повноваження, оскільки будівництво не погодили ні з музеєм, ні з Київрадою, ні з Міністерством культури.


Із скандальною каплицею неодноразово «воювали» й чиновники Мінкультури, зокрема в 2018 році. Нещодавно у відомстві вчергове нагадали, що каплиця УПЦ МП є незаконною забудовою — малою архітектурною формою, і заявили, що вона незаконно розміщена на території Національного музею історії України.

 

Незважаючи на безрезультатну попередню судову тяганину, Міністерство культури знову готує відповідні судові позови до релігійної громади УПЦ МП.


«Єдиним законним користувачем земельної ділянки станом на сьогодні є Національний музей  історії України. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ», — наголошують у Мінкультури.

 

У відомстві зазначають, що відповідно до п.2.1 Статуту, НМІУ є юридичною особою, а відповідно до п.2.6 Статуту, музей має право бути позивачем у суді.  Міністерство доручило невідкладно вжити заходів «по усуненню перешкод щодо користування земельною ділянкою», «зокрема, шляхом пред’явлення відповідних судових позовів».


Проти споруди УПЦ МП на місці Десятинної церкви не раз виступали активісти. Аби знову привернути увагу громадськості до проблеми, двоє активістів-архітекторів наприкінці січня цього року вдалися до радикальних дій і здійснили підпал «монастиря».


Як під час російсько-української війни можна допускати, щоб у центрі Києва московські попи молилися за російських воїнів-окупантів?

 

Якщо Рада Нацбезпеки і президент Володимир Зеленський є борцями з проросійськими агентами, то сам Бог велів вводити законні санкції проти Московського патріархату — головної і структурованої організації в Україні, яка конкретно працює на Росію. Про це нещодавно резонно заявив, зокрема, кандидат політичних наук Андрій Ковальов.


«Московський патріархат, не те що партія ОПЗЖ, працює на рівні від села до села, від міста до міста, «під виглядом Церкви проводить реальну проросійську агітацію», — зазначив Андрій Ковальов. — І ми не бачимо жодних санкцій».

 

Він також зауважив, що серед близьких соратників Володимира Зеленського є відверті прихильники Московського патріархату: «Фактично, навіть в оточенні Зеленського є реальні люди, які лобіюють інтереси Росії, Московського патріархату».