Еліна Світоліна не змогла пробитися до чвертьфіналу «Аустреліен оупен»

16.02.2021
Еліна Світоліна не змогла пробитися до чвертьфіналу «Аустреліен оупен»

У «не свій» день Еліна Світоліна програла матч 1/8 фіналу «АО» американці Пегулі. (Фото з сайта sport.ua.)

Із низько опущеною головою Еліна Світоліна знову залишає турнір із серії «Великого шолому».

 

Незважаючи на свій високий, п’ятий, номер посіву, цьогорічний Відкритий чемпіонат Австралії прима вітчизняного тенісу завершила з більш ніж скромним доробком, вилетівши зі змагань на стадії 1/8 фіналу.

 

Джессіка Пегула зі США, котра посідає 61-шу позицію в табелі про ранги WTA, аж ніяк не виглядала неприступним бар’єром для української тенісистки.


До мельбурнського побачення зі Світоліною Пегула жодного разу не перемагала тенісисток із «топ-10» світового рейтингу. Перемогою українки завершилося і їхнє перше очне побачення, котре відбулося на початку 2021 року в ОАЕ.


Не виключено, що саме цей факт і став визначальним у процесі визначення майбутньої учасниці чвертьфіналу «АО».


Світоліна невпевнено розпочала двобій 1/8 фіналу проти представниці США, програвши їй перший сет — 4:6. «На жаль, це був не мій день. До цього моменту я грала досить добре, а сьогодні нічого не вдавалося», — прокоментувала Світоліна.

 

Промінчик надії на успіх у грі Еліни пробився у другій партії, але повністю опанувати ситуацію на корті їй, усе ж, не вдалося.

 

«Я припустилася занадто багато помилок. Чому так сталося? Тяжко назвати одну причину. Думаю, це сукупність різних факторів», — зауважила найсильніша тенісистка України.


Світоліна наголосила, що їй було складно адаптуватися до стилю гри Пегули, її плоских проникаючих ударів.

 

«У якийсь момент мені здалося, що можу здійснити «камбек», віднайти свою гру та підняти собі настрій. Але, по факту, не завжди стається так, як того хочеться», — підсумувала Еліна, котра найдовше з українських повпредів протрималася на цьогорічному «АО».


Оцінюючи ж загальну статистику матчу, можна побачити, що в грі проти Пегули прима українського тенісу діяла занадто стримано та обережно. Світоліна хоч і здійснила значно менше від опонентки невимушених помилок (25 проти 40), але серйозно відстала від неї за показником активно виграних очок (31 проти 19).

 

Зовсім слабо проявила себе Еліна й біля сітки — провівши за матч лише п’ять (з дев’яти) успішних виходів до середини корту. Натомість Пегула 29 разів виходила до сітки й 21 раз їй посміхнулася удача.

 

«Для мене цей день — велике розчарування», — зізналася українська тенісна прима.


* * *


А от до недавнього часу другий за рейтингом тенісист України Сергій Марченко тріумфально завершив виступ на турнірі з серії ITF в Італії. У фіналі скромного «Челленджера» уродженець Донецька переграв експершого тенісиста планети, британця Енді Маррея — 6:2, 6:4.


«Сьогодні мій суперник не дуже добре подавав. До того ж, як мені здалося, занадто пасивно діяв на корті. Я ж, навпаки, зіграв дуже чисто, й подача дуже допомогла», — так прокоментував Марченко свій успіх над Марреєм.


При цьому Сергій зауважив, що, перенісши складну операцію на кульшовому суглобі, Енді вже не може рухатися, як раніше. До того ж, за словами українця, його опоненту діяти на повну заважав і больовий дискомфорт.


Хай там як, а завдяки тріумфу над іменитим британцем Марченко суттєво підніметься в оновленому рейтингу АТР і найближчим часом стане першою ракеткою чоловічого тенісу України.