Прозорість і приниження: чи зуміє Україна дати свій бій у великій цифровій битві за світове лідерство

12.02.2021
Прозорість і приниження: чи зуміє Україна дати свій бій у великій цифровій битві за світове лідерство

Спікер парламенту Дмитро Разумков президенту Володимиру Зеленському: «Я давно виріс із твоєї ЗЕпісочниці». (Фото з сайта 24tv.ua.)

Світ стоїть на порозі глобального перезавантаження.

 

Відмирають старі системи, схеми, змінюються правила гри.

 

Правлячі еліти в стані кризи.


Чи зуміє Україна позбутись своєї теперішньої недалекоглядності та скористатись шансом тимчасового хаосу в стані старих та претендентів на нові ролі світових еліт, — перебування цих еліт у зоні біфуркації, — аби сколихнути світові терези на свій бік і взяти активну участь у створенні нового історичного суб’єкта? 

 

Чи зможе наша держава зайняти гідне місце, чи й надалі залишатиметься частиною географічної карти, котру «свербить» обіграти нечестивим рукам. Як кажуть американські морпіхи: «Якщо ти виглядаєш як їжа, то тебе рано чи пізно зжеруть».


Окрім боротьби за панівне становище у світі, ситуація людства як цивілізації може бути ускладнена підходом до принципового рубежу, зумовленого безпрецедентним розвитком технологій — настільки складних і настільки динамічно крокуючих уперед, що вже мало хто всти­гає осягнути їх актуальний стан.

Кризовий ландшафт панівних еліт світу

Отже, Лондонський міжнародний інститут стратегічних досліджень IISS опублікував своєрідний фон стану світової політики поточного, 2021, року.


Незважаючи на те, що пандемія коронавірусу в 2020 році відсунула на задній план інші проблеми, вони нікуди не поділись.

 

Стурбованість, у першу чергу, викликає зростаюча напруга між світовими державами. Стосунки США та Китаю переживають свої не кращі часи з 60-х років минулого століття, Росії та США — з 80-х.

 

Ситуація між Китаєм та Індією настільки ж небезпечна, як і в 1975 році. Після чотирьох років президентства Дональда Трампа у стосунках між Європою і США вперше після закінчення Другої світової склалась масштабна невизначеність.


З приходом до влади в США Джо Байдена європейсько-американські стосунки повинні знову покращитись, принаймні їх атмосфера. Стосовно взаємин між іншими державами-світовими лідерами  IISS обнадійливих перспектив не бачить.


Критично зростає і зовнішньополітичний авантюризм авторитарних правителів: у Росії, яка продовжує бачити загрозу в демократичних цінностях — проти України та Сирії; в Китаї — в Південно-Китайському морі.

 

У минулому домінування США попереджало ескалацію багатьох конфліктів при більш-менш м’якому тиску. Але це домінування, як передбачає інститут, не повернеться навіть за Байдена, котрому спочатку необхідно «залікувати внутрішньополітичні рани», а потім перемикатись на зовнішню політику. До того ж похитнулась і багатостороння система, основою котрої є ООН.

 


Натомість на лідируючі позиції у світі виходить Китай. Однак він «не йде слідами США»: Китай стає наддержавою, але, на відміну від Америки, КНР «не вдалося створити міцні союзи». Новий Шовковий шлях сприймається країнами «не стільки як пропозиція чесного партнерства, скільки як спроба збільшити вплив у багатьох частинах світу».

 

«Усе зухваліша, іноді агресивна поведінка» вартує Пекіну бага­тьох симпатій — від сусідів у Східній Азії до Європи, Африки та Південної Америки.

 

І не залишилось поза увагою, що Китай використовує пандемію, щоб «закрутити гайки у своїй власній країні». Дедалі менше й менше країн бачать у Китаї дружелюбну світову державу.


Але місце Заходу на геополітичній карті буде визначатись не військовим шляхом. Експерти IISS передрікають «Велику Цифрову Гру». У цій грі поки що відсутні правила, а учасники, за давньою звичкою, діють досить грубо. І переможець наразі не визначений.

 

А кожна країна готується до перемоги по-своєму. І перший, хто наочно демонструє серйозну підготовку до битви на світовому рингу, — це Китай, схоже, на власній країні відпрацьовуючи загальну тактику.

Прозорість і приниження

Отже, те, про що світ говорив останні шість років, уже почало діяти в Китаї. З 1 січня поточного року тут запрацювала офіційно прийнята та юридично закріплена система так званого соціального кредиту. Це — стартовий рейтинг кожного громадянина країни, що становить 1000 балів, надалі він коригується аналізом подальших вчинків та дій людини.

 

Тобто до стартової кількості балів може додаватись або відніматись певна сума балів. А надалі якщо особистий рейтинг росте, то мешканець Піднебесної — зразковий громадянин, а тому має право на скидки, пільги, низькі кредитні ставки в банках та інші приємні ознаки поваги від держави.


Якщо ж рейтинг середній, то китайця запросто можуть звільнити, наприклад, із хорошої державної посади.


Низький рейтинг можна вважати отриманням «чорної мітки». Не візьмуть таксистом, не дадуть кредит, не продадуть квиток у громадський транспорт і навіть можуть відмовити в оренді велосипеда. Крім того, з людьми нижчої категорії, імовірно, навіть не будуть розмовляти, аби таке спілкування з людиною з «чорного списку» не понизило особистий статус.
В інтернеті вже продемонстровано перші приклади китайського досвіду, котрі не можуть не викликати панічних настроїв.


Скажімо, китайському журналісту Лі Ху було відмовлено у звичній поїздці в межах країни, в сусідню провінцію. Це все продемонструвало електронне табло вокзалу. До «чорного списку» він потрапив після того, як програв суд за одну зі своїх статей — опублікував нібито «не перевірену» інформацію.
Як можна програти суд журналісту в тоталітарних країнах, довго розповідати не потрібно. А тому от і наочний приклад, як змушувати журналістів відмовлятись від правди, професійних принципів та стандартів.  


І якщо людина в «чорному списку», вона не може взяти кредит, відкрити бізнес, купити квартиру й навіть послати дітей у приватну школу.


Китайське нововведення вже назвали нечуваним за своїм розмахом та амбіціями проєктом. За допомогою цифрового батога й пряника Китай демонструє побудову суспільства законослухняних, ввічливих, надійних у всіх сенсах громадян. Відтепер усе, що відбувається у житті кожного громадянина Піднебесної, підлягає суворому обліку й оцінці.


Автор ідеї соціального рейтингу Лін Джан Ю стверджує: «Система соціального рейтингу — кращий спосіб керувати. І тут мова не лише про контроль фінансових ризиків.

 

Рейтинг може встановити — відновити моральне виховання людей: прищепити їм чесність, навчити добропорядній поведінці. Система соціального рейтингу дозволить вирішити чимало питань перевиховання, адже пізно впливати на людину, коли вже потрібно відправляти її до в’язниці. Ізоляція від суспільства не може нікого перевиховати, а от страх «цькування» може», — переконаний автор ідеї.


Усі ці красиві гасла, запевнення звучать занадто ідеалістично для країни, котра жорстко торує шлях до світового лідерства. Перше враження від ознайомлення з впровадженням цього механізму «перевиховання» — це спосіб тотального контролю і... маніпуляцій.


Більше шести років влада Китаю розробляла й відпрацьовувала всі нюанси нової програми: сотні тисяч камер зовнішнього спостереження і системи розпізнавання облич.

 

Сотні мобільних додатків та інтернет-ресурсів об’єднано в єдину соціальну базу. Платіжні системи й соціальні, дорожні й комунальні служби надають усю наявну в них інформацію про кожну людину.
160 000 різноманітних баз даних зі 142 закладів.


Отже, в Піднебесній зразковим громадянином вважається той, хто набрав більше 1050 балів. Він потрапляє в категорію 3-А.


1 000 балів — це категорія А «плюс». Такому громадянину можуть дати кредит зі зниженими відсотками.


А близько 800 балів — можна взяти в оренду машину без застави, не платити депозит у готелі.

У чиї руки віддати українські коди?

Думка чималої кількості експертів зводиться до того, що в кожній країні існують терміни, протягом котрих також буде впроваджуватись тотальне оцифрування людей. Услід за Китаєм найближче підходять до цього розвинені європейські країни.

 

Україна також, можливо, не далеко відстане від них, оскільки в нас рівень розвитку ІТ-галузі на достатньому рівні. Однак ми можемо ментально гальмувати прийняття нового способу життя.

 

Від сприйняття до фізичного застосування нам, імовірно, знадобиться більше часу. Найшвидше адаптуватимуться діти та молодь. У них немає спротиву до повного відстеження їхнього життя через брак досвіду, вони не думають про глобальні проблеми, не сприймають це як катастрофу. Ну й немає несприйняття технічних новинок, а тому не буде й спротиву.


Старше покоління, навпаки, не одразу сприйматиме це технічно, йому не потрібно бути модним. Та й ментально в старшого покоління активне відторгнення всього, що безцеремонно лізе в їхнє приватне життя. Зрозуміло, що емоційний і діловий удар буде на середнє та суспільно активну частину старшого покоління, яке залишається в обоймі прийняття рішень.


Однак ми не знатимемо, які наміри будуть загорнуті в новітні технології авторами впровадження програм тотального контролю і навішування ярликів. І в якому стані рівень свідомості самих ініціаторів. Хто вони за своєю суттю? За умови низького рівня свідомості зростатиме диспропорція у суспільстві.


На людей тиснутиме не лише дискримінація. А буде пресинг на психічний стан, тобто стрес. Зазначимо, є думка, що вже 90% захворювань почали відносити до психосоматичних. Тому за нечистоплотного використання батога виховання, збільшення хвороб та скорочення життя і кількості населення на планеті продовжуватиметься. На жаль.


Звісно, людство не терпітиме. Тому можуть бути нові протести й протистояння за відпрацьованим десятиліттями сценарієм. Зацікавлені ці процеси штучно стимулюватимуть. Інші — протистоятимуть масовим невдоволенням: або шляхом закручування гайок, або де в чому йтимуть на поступки.


Що маємо? Перезавантаження світових впливів помножений на шалений розвиток штучного інтелекту. І тут справді безпека людини залежатиме від того, в чиїх руках, якої моралі самі держателі ключів до цифрового управління широкими масами людей.


Варіантів розвитку може бути безліч, але ключовим є втрата як людством загалом, так і слабкими країнами зокрема способів і можливостей контролю на всіх рівнях. Інструмент тримання в певному контейнері діятиме, а от коди до нього будуть в обраних.


У яких умовах може опинитися Україна, важко передбачити за нинішнього керівництва. Чимало на Заході здивовані оптимістичним, а точніше інфантильним поглядом усе ще чинного президента України Зеленського щодо зростаючого всепоглинаючого впливу Китаю. Принаймні так сприймається його коментар американському журналісту.

 

І як і декілька місяців тому, так і зараз західні експерти говорять про наближення дострокової відставки Зеленського. Причому запізніле блокування «ідеологічно геббельсівських» по відношенню до України телеканалів Медведчука його вже не врятує.


Якщо згадати, наприклад, Англію XVI століття, коли відбулось конструювання принципово нового історичного суб’єкта, то значну роль у виникненні Британської імперії на місці англо-іспанської католицької зіграли англійська знать, частина тамплієрів, венеціанці та ломбардський капітал. Між іншим, кого в Україні називають «королем ломбардів»? Правильно — спікера українського парламенту Дмитра Разумкова.


Версій тут може бути чимало, але проблема залишається: в нових цифрових обставинах потреба України в сильному, порядному, патріотичному лідері постає з усією гостротою та актуальністю.