Об’єднані Моцартом: диригентка Оксана Линів упорядковує листи молодшого сина Вольфганга Амадея

12.02.2021
Об’єднані Моцартом: диригентка Оксана Линів упорядковує листи молодшого сина Вольфганга Амадея

Скрипаль Франк Штадлер і диригентка Оксана Линів у Львові. 2018 рік. (Фото LvivMozArt (Сергій Горобець).)

Цьогорічне 230-ліття від дня народження наймолодшого з Моцартів — Франца Ксавера — стало приводом для старту нового масштабного проєкту від уже добре знаного Міжнародного музичного фестивалю LvivMozArt, який найперше асоціюють з його ініціаторкою, засновницею і художньою керівницею диригенткою Оксаною Линів.  


Франц Ксавер Моцарт — син геніального Вольфганга Амадея Моцарта — знаний педагог, піаніст, диригент, композитор. У 1808—1838 роках жив на Галичині й активно творив музичне середовище міста, зокрема заснував у Львові хорове Товариство святої Цецилії, яке стало, по суті, першою музичною спілкою міста. Упродовж 1834-1838 років Моцарт-син був у Львові капельмейстером театрального оркестру, після чого переселився у Відень.


Тому й вирішили виокремити «Галиць­ку Моцартіану» (Mozartiana Galicia) — окремий напрям пошуку, оцифрування й наукового дослідження документальних свідчень, пов’язаних iз перебуванням, творчістю і діяльністю молодшого сина славетного віденського класика Франца Ксавера Моцарта того періоду.


До ювілею галицького Моцарта відоме львівське видавництво готує унікальне україномовне видання документів, що включатиме переклад його дорожнього щоденника і понад 85 листів.

 

Ініціаторкою й упорядницею є Оксана Линів, а науковий редактор — знана музикознавиця з Львівського музичного коледжу імені Станіслава Людкевича Роксоляна Гавалюк. Це буде найдокладніше зібрання такого роду з усіх досі існуючих у світі, обіцяють видавці.


Окрім книги, планується низка лекцій, зйомки документального фільму, створення віртуального музею, інтерактивної карти львівських адрес Моцарта. Також ведеться розробка низки краєзнавчих екскурсійних маршрутів, яка включає локації у трьох областях (Львівській, Іванно-Франківській і Тернопільській), пов’язаних iз його діяльністю.


Ініціатори «Галицької Моцартіани» побачили необхідність подальшого послідовного вивчення матеріалів з історичних фондів Львова: нотних колекцій Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка, фондів Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів, відділів рукописів та періодики ЛННБ України ім. В. Стефаника, архівів Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького, Львівського історичного музею, Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка, Центру міської історії Центрально-Східної Європи м. Львова та Центрального державного історичного архіву України (м. Львів).


Також мають можливість працювати з матеріалами численних зарубіжних наукових осередків: архівом Міжнародного фонду Моцартеум у Зальцбурзi, Австрійського державного архіву у Відні (Австрія), Федеральним архівом Німеччини, архівом бібліотеки Королівської консерваторії у Брюсселі (Бельгія), бібліотеки Конгресу, Ягеллонської, Сльонської, Вармінсько-Мазурської, Вроцлавської бібліотек (Польща).


Для всіх бажаючих дізнатися більше про Франца Ксавера Моцарта вже провели кілька вебінарів про його галицький період життя і творчості. Лекторка — керівниця відділу наукових досліджень проєкту Mozartiana Galicia Роксолана Гавалюк.


Нагадаємо, у другому сезоні фестивалю LvivMozArt у 2018 році оригінальна скрипка Вольфганга Амадея Моцарта — Costa Violine — зазвучала у Львівській опері в руках відомого скрипаля Франка Штадлера під батутою Оксани Линів.

 

Уперше в Україні, і навіть більше — вперше серед країн СНД! Такий почесний жест найвідомішої у справах Моцартів організації, Зальцбурзької Фундації Моцартеум, став виявом поваги та вдячності за розвиток справи Франца Ксавера Моцарта у Львові. Інструмент виготовив майстер П’єтро Антоніо Далла Коста в Тревізо (Італія) у 1764 році. Вольфганг Амадей Моцарт використовував її протягом останніх років життя у Відні.


На «Фейсбук»-сторінці «Галицької Моцартіани» презентували семихвилинний документальний фільм про скрипки Моцарта і приїзд однієї зі справжніх реліквій — оригінальної скрипки Моцарта до Львова, що стало справжньою культурною сенсацією в Україні.


У 2019-му серпень став місяцем «Династії Моцартів» у Львові — виставки, створеної у рамках третього сезону Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt спільно з фундацією «Моцартеум» з австрійського Зальцбурга. Звідти знову привезли оригінальну скрипку Моцарта, яка лише у виняткових випадках залишає приміщення фонду. І музика цього унікального інструмента чарувала слухачів заключного концерту фестивалю.


Після локдаунного 2020-го, коли LvivMozArt не проводили, — очікування подвійно грандіозного калейдоскопу дійств, частину яких уже привідкрили.