Візит ганьби і приниження: як Кремль використав посла ЄС для своєї пропаганди

09.02.2021
Візит ганьби і приниження: як Кремль використав посла ЄС для своєї пропаганди

Жозеп Боррель поїхав iз Москви приниженим. (Фото з сайта korrespondent.net.)

Дипломати з декількох країн Європейського Союзу негативно оцінили  візит верховного представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля до Москви.

 

Цей візит був помилковим політичним сигналом, і Кремль використав його у своїх суто пропагандистських цілях — такий лейтмотив переважної більшості коментарів у європейських ЗМІ.

Фото на пам’ять від Лаврова  

Раніше від візиту Жозепа Борреля до Москви застерігали Польща та держави Балтії, пояснюючи, що Росія використає цю поїздку для пропагандистських цілей, а у зв’язку з ув’язненням Навального та репресіями проти учасників демонстрацій це не найкращий час для подібних візитів.

 

Також раніше міністр закордонних справ Польщі Збіґнєв Рау висловив думку, що перед візитом до Москви Боррелю слід було би навідатися до Києва та провести консультації зі Сполученими Штатами.


Однак тепер навіть дипломати з країн ЄС, котрі відкрито не були проти цього візиту, вражені перебігом розмов у Москві. «Непідготовлений візит, ідея перезавантаження відносин iз Росією погана та безпідставна», — це лише декілька коментарів євросоюзних дипломатів Польському радіо.

 

Жозеп Боррель не проводив жодних консультацій у справі цього візиту з експертами зі східних питань із підпорядкованого йому євросоюзного дипломатичного корпусу. А там кілька поляків, які добре орієнтуються в ситуації в Росії і могли би дати корисні поради.


Польський євродепутат Яцек Саріуш-Вольський сказав: «Очільник європейської дипломатії надіслав Росії поганий сигнал: хоч що б вона робила, Євросоюз закриє на це очі. Жозеп Боррель нічого не вирішив, бо він нічого вирішити не може. Водночас він iще більше послабив Європейський Союз щодо Росії і зміцнив Москву».


Фахівець iз Росії професор Влодзімєж Марціняк сказав, що демонстративне витурення євросоюзних дипломатів iз Росії, про яке було оголошено якраз під час спільної пресконференції Борреля та Лаврова, показує «замкнутість» та «інтровертність» політики Москви. Він вважає, що витурення дипломатів — це була «демонстративна публічна зневага». Йдеться про дипломатів зi Швеції, Польщі та Німеччини, яких Росія попросила «на вихід» через участь у протестах на підтримку Олексія Навального.


Міністр у канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський погодився, що візит очільника євросоюзної дипломатії Жозепа Борреля до Росії був помилкою. За його словами, він показав неефективність політики ЄС щодо Росії та не допоміг поліпшенню дотримання прав людини у цій країні. Кшиштоф Щерський зазначив, що ЄС повинен ввести жорсткі санкції щодо Росії, а найефективнішим покаранням було б припинення будівництва «Північного потоку-2».


Вальяжно відповідаючи на запитання журналістів, Лавров відверто принижував високого гостя,  заявив, що «не буде багато коментувати Навального, арешти, протести». Він звично звинуватив Захід у «подвійних стандартах» при висвітленні дій силовиків у Росії і в демократичних країнах. Санкції назвав «внутрішньою справою» ЄС, розповівши про «звикання» Кремля до обмежувальних заходів, які вводяться «під надуманими приводами».

 

Назвавши Євросоюз через санкції «ненадійним партнером», Лавров підтвердив відмову Москви розслідувати отруєння Навального бойовою речовиною групи «Новачок», заперечуючи сам факт отруєння. Це лише частина того потоку звинувачень і брехні, який Лавров вилив на Борреля. Останній на це нічого не відповів. Він намагався залишатися дружнім, тоді як ескапади Лаврова, можливо, вдалося б зупинити лише добре контрольованим спалахом гніву.


Натомість Лавров, як і обіцяв напередодні зустрічі, передав Боррелю добірку відеокадрів iз жорсткими діями поліції на маніфестаціях у країнах ЄС.
Змушений захищатися, Жозеп Боррель нагадав, що ЄС засуджує «надмірне застосування сили» де б то не було — і не тільки в Росії. А в країнах, де діє принцип верховенства закону, ці факти стають предметом уваги правосуддя.


«Відносини з Росією мають ключову важливість для Європейського Союзу», — зазначив примирливо Боррель, перерахувавши показники тісних зв’язків (ЄС — перший торговий партнер РФ і найбільше джерело прямихіноземних інвестицій; російські студенти становлять одну з найбільших груп у програмах університетських обмінів, а більшість європейських шенгенських віз видається громадянам Росії).

Жозеп Боррель повідомив, що дізнався про висилку трьох європейських дипломатів з РФ через соцмережі, відтак просив міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова не висилати їх, «але безуспішно». Про це він написав у своєму блозі.


Лише остаточно зрозумівши, що московський «боярин» не сприймає його як рівного співрозмовника, що конструктивної розмови не буде, глава європейської дипломатії заявив, що під час майбутньої зустрічі глав МЗС Євросоюзу, яка запланована на 22 лютого, може бути ухвалено рішення про введення нових санкцій стосовно Росії. Він уточнив, що обмеження можуть бути введені за порушення прав людини. За його словами, в ЄС для цього існує новий режим санкцій, який передбачає введення обмежень проти фізичних осіб і організацій, причетних до порушення прав людини.

Дипломатична поразка ЄС

Згодом сам Боррель визнав свою поїздку в Москву невдалою і констатував, що «Європа і Росія все більше віддаляються одне від одного». Про це він написав у своєму блозі, підбиваючи підсумки візиту. «Агресивно налаштована пресконференція і витурення трьох європейських дипломатів під час мого візиту свідчать про те, що російська влада не хотіла використати цю можливість для більш конструктивного діалогу з ЄС. Хоча це не зовсім несподівано, але це викликає жаль», — констатував Жозеп Боррель.


Він також повідомив, що особливої напруги розмова з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим сягала, коли йшлося про негайне звільнення Олексія Навального. «Моя зустріч iз міністром Лавровим і сигнали, надіслані російською владою під час цього візиту, підтвердили, що Європа і Росія віддаляються. Здається, Росія поступово відключається від Європи і розглядає демократичні цінності як екзистенційну загрозу», — пише дипломат.


Москва демонстративно відштовхнула простягнуту руку Брюсселя. Поїздка в РФ головного дипломата ЄС Жозепа Борреля, здавалося б, знаменує найнижчу точку в двосторонніх відносинах. Але це ще не межа, зазначає у своєму коментарі для «Німецької хвилі» дипломат Крістіан Тріппе.  Спробу відновити нормальні відносини між ЄС і Російською Федерацією можна вважати провалом, у якого будуть довгострокові наслідки, вважає експерт.

 

Адже тільки так і можна оцінити підсумки зустрічі між Боррелем і Лавровим. Їхня спільна пресконференція перетворилася на наочний приклад самовпевненості й поразки. Боррель часом виглядав погано підготовленим школярем, якого поставили в куток.

 

Сергій Лавров відомий своєю непоступливістю щодо партнерів по переговорах і нахабністю, але цього разу він позбавив Борреля навіть політичної гідності. Боррель не спробував ні зустрітися з Навальним, ні нагадати Росії про анексований Крим, кажуть європейські критики візиту дипломатичного голови ЄС до Москви. Вони майже в один голос заявляють, що візит Борреля до Москви — дипломатична поразка ЄС.


Коментатор Бі-Бі-Сі Юрі Вендік назвав візит голови дипломатії ЄС Борреля до Москви «катастрофою і приниженням». Британська газета «Телеграф» також  назвала візит Борреля «принизливим» і процитувала анонімного колишнього високопоставленого чиновника адміністрації США (за президента Барака Обами), який сказав, що Боррелю не треба було їхати в Москву, не подбавши заздалегідь про хоча б якийсь відчутний результат візиту. А один iз відомих і рішучих британських євроскептиків, колишній лідер Консервативної партії Ієн Данкан Сміт висловився коротко і без дипломатичних зворотів: «Це приклад того, як ЄС цілує Росію з тильного боку».