Крутий поворот долі: архітектор з Австрії тепер розбудовує ОТГ на Тернопільщині

03.02.2021
Крутий поворот долі: архітектор з Австрії тепер розбудовує ОТГ на Тернопільщині

Ростислав Бортник. (Фото з власного архіву.)

З «новими обличчями» на минулих місцевих виборах було невтішно, бо за ними здебільшого були або зовсім не ті люди, які потрібні для реформ, або «перемальовані старі».

 

А от місту Бережани на Тернопільщині, схоже, пощастило. Міським головою там став 38-річний архітектор Ростислав Бортник, який до цього багато років жив і працював у австрійській столиці Відень.


Родом пан Ростислав, правда, з Бережан, свого часу закінчив там агротехнічний інститут, однак стажування в Австрії дало поштовх до крутого життєвого повороту.

 

Вже за кордоном здобув зовсім іншу освіту і впродовж останніх тринадцяти років працював там, зокрема у Відні, архітектором, проєктував соціальні об’єкти.

 

Активно займався і громадською діяльністю, в тому числі й як член австрійського Товариства української молоді. Словом, мав усі можливості для самореалізації і безбідного життя в одній iз найбагатших країн Європи.


Та серце, мабуть, нестримно кликало в маленькі рідні Бережани, у яких багатюща історія та не менше сучасних проблем. Тож як тільки стартувала минулорічна виборча кампанія до місцевих рад, він подав документи для реєстрації кандидатом на міського голову.

 

І ось як відповів на запитання, навіщо це йому, задане журналістом «Радіо «Свобода»: «У мене ідея балотуватись виникла не цього року. 10 років тому я писав німецькою і українською мовами дипломну роботу про план розвитку міста Бережани, пілотний проєкт «Про покращення екологічної, економічної ситуації малих міст України під впливом сучасної архітектури на прикладі міста Бережани». Тоді вже запитував себе, а що б було, якби реставрувати замок, збудувати молодіжний християнський центр, Дім для старших людей. І тоді припустив, а що б я зробив, якби балотувався і став мером міста?..»


Свою виборчу кампанію Ростислав Бортник оплатив винятково з власних коштів.


А свою передвиборчу програму, в якій понад 120 конкретних пунктів, спрямованих на всебічний розвиток міста та вирішення його основних проблем, він представив землякам під назвою «Бережани. Там, де добре».


«Так, на першому місці — саме розвиток Громади, а я як кандидат є менеджером і рушієм її реалізації. Можу вас запевнити, що над цією програмою я працював сам, і не останній місяць, рік, і не два», — писав він у перед­мові. Дуже віриться, що новий голова свою громаду не розчарує.