Своя реальність: історик-соціолог із Харкова створює унікальні комп’ютерні ігри

02.02.2021
Своя реальність: історик-соціолог із Харкова створює унікальні комп’ютерні ігри

Саржин Яр у Харкові.

У світі, який вигадав 21-річний житель селища Зачепилівка Віталій Чиж, немає Чорнобильської АЕС, проте працює на повну силу Харківська атомна станція.

 

Її свого часу запланували, проте чомусь не звели. Цей сюжет із серії «Альтернативна історія» автор обрав для мобільної гри, при допомозі якої можна прогулятися найпопулярнішими туристичними локаціями Харкова — Держпромом, Саржиним Яром, майданом Свободи і кількома станціями підземки.

 

«Це, по суті, як квест-книга, — повідомив він медіагрупі «Об’єктив». — Тобто ми читаємо книгу. Ми ходимо, розглядаємо місто і водночас читаємо цікавий сюжет, що поданий у формі примірника. У самій грі реально є книга, яку можна справді почитати».


За фахом Віталій — не програміст, а фахівець з історії та соціології. Проте саме на історичному факультеті університету він уперше спробував «погратися» у різні епохи. Все почалося з того, що викладач дав завдання студентам написати твір на тему «Один день у древньому племені».

 

Але замість того, аби створити письмову відповідь, хло­пець запропонував її електронну версію. На той час він уже працював із Community Engine (гральний движок для розробки ігор) та з програмою для створення тривимірної комп’ютерної графіки Blender3D. 

 

«З їхньою допомогою я відтворив ойкумени племені, — каже розробник, — повісив туди контролер, напхав купу тексту й опинився реально посеред цього племені».


З того часу Віталій створює ігри на історичну тематику, намагаючись максимально дотримуватися реальних фактів. Почав він із двох версій про тунгуський метеорит, а потім обрав харківську тематику і планує розвивати цю тему далі.

 

Наразі його прихильники з нетерпінням чекають останньої частини гри, повна версія якої має вийти вже цього місяця. За словами Віталія, створення ігор — усього лише хобі, яке не приносить великих заробітків. Але його віртуальна версія історії Харкова може викликати у молоді інтерес до глибокого вивчення минувшини рідного міста.