«Вогник» з усіх щілин: як українське ТБ «під ялинку» запалювало кремлівські зірки і таврувало ворогів Зеленського

15.01.2021
«Вогник» з усіх щілин: як українське ТБ «під ялинку» запалювало кремлівські зірки і таврувало ворогів Зеленського

Телевізійні екрани в новорічну ніч у нас заполонила радянська ностальгія у різних її варіаціях. (Фото з сайта god2018dog.ru.)

Новорічна телевізійна програма в Україні напередодні 2021 року являла собою напрочуд сумне, невиразне, але при цьому дуже агресивне і фактично антиукраїнське видовище.

 

Рецепт «розважайлівки» на головних кнопках країни складався переважно з трьох компонентів: вульгарності, політичної пропаганди та ностальгії за СРСР.

 

Різниця полягала лише у відсотковому співвідношенні. А воно вже залежало від позиції власника канала і цільової аудиторії мовника.


А якщо це справді так і телеконтент у новорічну ніч відображав суспільний запит українців, то ситуація у нашій дер­жаві залишається кепською.

В ефірі — Кремль

Уже багато років поспіль «ватяний» канал «Інтер» у святкові дні працює в жанрі ностальгії за «найсмачнішим пломбіром» і ковбасою за 2.20.

 

Шоу «Місце зустрічі. Новий рік», яким «Інтер» новорічної ночі балував своїх, сподіваємося, нечисленних прихильників — було по суті злегка осучасненою копією «Голубого огонька»: культової передачі часів Радянського Союзу, в якій робітникам і селянам показували не тільки виступи генерального секретаря, але і якихось артистів.


Ось і цьогоріч «Інтер» своє «Місце зустрічі» вирішив не змінювати: шоу балалайок з кокошниками та виступи артистів-колаборантів, які веселять наших окупантів. І цілковита «заточеність» на Москву, її стандарти, цінності та ідеологію.

 

Завершальним же акордом інтерівської розважальної програми став мюзикл «Пригоди Вєрки Сердючки»... А ще раніше тут були «Самогонники» та «Операція И». Тут, як кажуть, без коментарів.


Не менш яскраво виглядали й інші представники проросійського пулу телеканалів у незалежній Україні, яка вже сьомий рік веде війну з цією ж Росією.

 

Наприклад, канал «Наш» — щоправда, не під бій кремлівських курантів, а на кілька годин швидше — надав слово для привітання Миколі Азарову — експрем’єр-міністру України часів президента-втікача Віктора Януковича. Ведучі про свої політичні цінності заявили прямо: побажали Миколі Яновичу якнайшвидшого повернення додому. Щоправда, не уточнили, чи в ролі наступного прем’єра, чи підозрюваного за кількома кримінальними провадженнями.


А вже ближче до настання Нового року з екрана на глядачів тоннами лилася матінка-Росія в найрізноманітніших її проявах. То словами власника канала українського (українського ??? — Ред.) політика Євгена Мураєва, який заявив, що зустрічатиме 2021 рік за московським часом, то його ж обіцянкою поїхати вже найближчим часом до Білокам’яної, то черговим підігруванням окупанту в оцінюванні причин і ходу анексії українського півострова Крим.


Креативніше  спрацював «ЗіК»: слова політикам, навіть Віктору Медведчуку, тут під бій російських курантів милостиво вирішили не надавати. І запросили артистів. Але яких!

 

Наприклад, Володимира Бистрякова — який прославився трешовим кліпом про «майданутих»: коли в розваленому будинку почергово з’являються нещасні і замучені діти, проклинаючи тих, хто «розвалив Україну».

 

Також шанувальниця всього російського Ольга Сумська, незабутній Іво Бобул, Віталій Борисюк... Але зовсім без Медведчука на його каналі таки не обійшлося: одразу після настання Нового року глядачів проінформували про точку зору власника «ЗіКу» щодо російської вакцини «Спутник V». Також новорічна тема, а чого ж ні?..


Серед артистів шоу на «112 каналі» — оперний співак Володимир Гришко, який свого часу оприлюднив власну громадянську позицію, і вона виявилася антиукраїнською.

 

Серед когорти запрошених «майстрів мистецтв» — практично ті ж самі люди, які раніше чи пізніше виринали на інших проросійських чи прорадянських каналах. А вели шоу — увага — дует «Кролики»! Що нині є гармонійним поєднанням рагулізму, хохляцької меншовартості та відвертого несмаку в одному флаконі. Тут уже, як кажуть, і зміст, і форма.

З горілкою на рівні пояса

На каналах, які замість радянських кінофільмів демонстрували «Один вдома», ситуація, втім, виявилася не значно кращою. Адже російську присутність на них замінили інші проблеми.
Скажімо, на каналі «1+1» глядачі мали чудову нагоду цілу ніч милуватися президентом України Володимиром Зеленським. Як справжнім, у вигляді безпрецедентно довгого, п’ятнадцятихвилинного відеозвернення очільника держави у стилі «Ленін і діти», так і його фантомом, який чудово вгадувався «між рядками» практично в усіх скетчів «95 кварталу». «Що вам, дітки, розказує вихователька про ВВП України та славетні досягнення Зе-команди?! Нічого?!! От халепа! Але вище носики, ось зараз вам дядя Володя все розкладе по поличках: популярно і своїм фірмовим сексуальним хрипотом», — чули глядачі в офіційному відеозверненні.


І майже одразу — політично правильні жарти з чітко розставленими акцентами: з бажанням висміяти всіх ворогів Зе-команди. «Плюси», які свого часу допомогли зробити коміка Зеленського всенародно обраним президентом із фантастичним результатом у 73%, продовжують рухатися у фарватері своєї ж політики, — тільки тепер вони допомагають Голобородьку/Зеленському у вирішенні його політичних проблем. Навіть у новорічну ніч!


А чого, власне кажучи, навіть?! Особливо у новорічну ніч! Враховуючи, що аудиторія канала в цей час суттєво зростає. От, скажімо, які жарти хоче чути пересічний українець під новорічне «Олів’є»? Звичайно, про голову Конституційного Суду пана Тупицького, якого напередодні президент Зеленський незаконно усунув із посади.
Сценаристів «Кварталу» за останній рік багато разів запитували: а куди ж поділися феєричні жарти, які раніше лунали на адресу діючого президента, яким тоді був Петро Порошенко? І невже Володимир Зеленський — менш цікавий об’єкт для критики та висміювання? У новорічній програмі цей фейл вирішили виправити, і пародія на Зеленського вийшла на «ура»: прісна, нецікава і заангажована.


Тож «1+1» виявилося дзеркальною копією «Інтера» з його «Вогником»: його прополітичне шоу — це фактично старий добрий «КВН» 90-х років минулого століття, у який чомусь забули запросити Олександра Маслякова.


Альтернатива всюдисущим кварталівцям — канал ICTV, на якому транслювали «Дизель Шоу». Саме на цей канал переключалися всі хейтери всенародного обраного гаранта Конституції: політичні жарти тут були спрямовані проти діючої влади. Втім, політики на «айсітіві» було значно менше, ніж на «плюсах». Натомість глядачів окутував такий шлейф проросійськості — у вигляді акторів-гастролерів із РФ та несмаку, кітчу і вульгарності на рівні геніталій, що мимоволі хотілося провітрити квартиру.


Колишні «Уральські пельмені», які сьогодні стали російськими заробітчанами в Києві, привнесли у шоу свою вагому лепту — неймовірну кількість жартів про вживання алкоголю. І якщо в РФ така тема, треба розуміти, йде на «ура», то у нас вона відверто дратувала.

 

Звичайно, тих глядачів, які були трохи тверезішими за героїв «дизельних» скетчів. А для дітей ніжного віку, які крутилися перед телевізором разом із дорослими глядачами, багато номерів шоу були вельми пізнавальними, адже відкрили величезний пласт грубих сексуальних натяків. Не цікавих і дотепних, а у стилі нетверезого боцмана, що хизується своєю брутальністю.


Своїм шляхом пішли «5 канал», «Прямий» та «Еспресо». Вони відійшли подалі, як від Кремля, так і від хохляцької естетики грандів.

 

Але при цьому виявилися далекими від успіху: інтерв’ю з політиками, підбиття підсумків року, оцінки подій — це було зовсім не те, що тримає глядача біля екрана в ніч, коли, як кажуть, здійснюються бажання. От тільки новорічне вітання п’ятого президента Петра Порошенка таки виявилося значно лаконічнішим і без маніпуляцій, на відміну від  шкільних посиденьок Володимира Зеленського.


А це вже краще, ніж нічого...