Кернеса поховають 23 грудня на «Алеї видатних харків’ян»: буде і онлайн-трансляція

23.12.2020

Оголошену в день смерті Геннадія Кернеса триденну жалобу мерія згодом вкоротила до двох діб, але це не знизило високий рівень підготовки до його похорону.

 

Вже відомо, що відспівуватимуть покійного в Благовіщенському кафедральному соборі міста, після чого тіло для прощання перевезуть до фойє Національного оперного театру імені Лисенка.

 

Саме там упродовж чотирьох годин харків’яни прощатимуться з мером, який завдяки їхній підтримці зумів виграти вибори міського голови, не покидаючи реанімацію німецької лікарні «Шаріте».


Хто з високих гостей приїде на похорон — побачимо. Водночас упорядники жалобної програми повідомили, що слідкувати за всією церемонією можна буде і в режимі онлайн. Усі події транслюватимуть не лише на місцевих телеканалах, а й на вуличних телевізійних екранах.

 

Після 13-ї години жалобний кортеж вирушити на 2-ге міське кладовище, тому на цей час центральні вулиці міста будуть перекриті для руху приватного і міського транспорту.  


Цими днями не стихає у місті й дискусія з приводу можливих варіантів увічнення пам’яті «найвідомішого харків’янина, який зробив чималий внесок у розвиток місцевого самоврядування». Скажімо, на сайті президента вже з’явилося кілька петицій, на одній з яких пропонують присвоїти покійному меру звання «Героя України», перейменувати на його честь проспекти і вулиці, станцію метро, а також встановити пам’ятник як видатній людині.


Щоправда, паралельно з цим на тому ж таки сайті з’явилася альтернативна «чолобитна» з наполегливою рекомендацією нічого подібного пану Кернесу не присвоювати. Самі ж харків’яни в боргу точно не залишаться.

 

«Я виступив з ініціативою увічнити пам’ять про Геннадія Кернеса, починаючи з присвоєння йому звання Почесного громадянина міста, — повідомив під час вечірнього ефіру телеканала «Україна» секретар Харківської міськради Ігор Терехов, який уже тривалий час керує містом замість новообраного мера.

 

— Його ім’ям також буде названо проспект у Харкові. Розпочато роботу над створенням пам’ятника цьому керівнику міста, який перевернув ментальність людей в улюбленому ним Харкові. Сподіваюся, що депутати міськради підтримають мою ініціативу».


Хто може в перспективі зайняти спорожніле крісло, яке впродовж десяти років незмінно належало одній людині, наразі ніхто не знає. Будучи вихідцем із буремних 90-х, харківський мер увібрав у себе всі риси авторитарних лідерів, які не терплять очевидних конкурентів.

 

Його електоральне поле ретельно зачищене, хоча й рясніє непрохідними статистами. А відтак переважна більшість політологів вважають, що мінімум до весни, а то й довше містом керуватиме згаданий Ігор Терехов.

 

Він свого часу працював також заступником Арсена Авакова, коли той був головою ХОДА. Міністр МВС нібито готовий узяти під своє кураторство рідне місто і вже подбав про свою людину на посаду голови облради, але сам він своїх планів щодо цього ще не озвучував. Поки що очевидно лише одне — епоха монополії на харківську владу цими днями минає разом із Геннадієм Кернесом, який її запровадив і усіляко оберігав.