Смерть Кернеса: оголошення нових виборів мера Харкова можуть розтягнути на роки

18.12.2020
Смерть Кернеса: оголошення нових виборів мера Харкова можуть розтягнути на роки

Мера Харкова Генна­дія Кернеса, який у ніч на 17 грудня після тривалої хвороби помер у німецькій клініці «Шаріте», поховають на початку наступного тижня, найвірогідніше, у понеділок або вівторок.

 

Усе залежатиме від того, як швидко оформить усі необхідні документи німецька влада. 

 

Про це в ефірі одного з телеканалів повідомив секретар міськради Ігор Терехов. За його словами, церемонія буде організована таким чином, аби з покійним змогли попрощатися усі бажаючі.


Першим про смерть мера у четвер уранці повідомив його друг, бізнесмен Павло Фукс. Згодом цю інформацію підтвердили у соціальних мережах син Родіон Гайсинський та пресслужба міськради. Нагадаємо, Геннадій Кернес не з’являвся на публіці з кінця серпня. У нього було підтверджено COVID-19 і двостороннє запалення легень.

 

10 вересня його госпіталізували в 17-ту міську лікарню, а в ніч на 17 вересня  доправили з Харкова до Берліна на лікування в клініку «Шаріте». За останньою­ інформацією, у хворого днями відмовили нирки, що й стало, вочевидь, причиною смерті.


Наразі у місті вже оголосили триденний траур, який триватиме з 17 по 19 грудня. На цей час усюди приспустять державні прапори та прапори Харкова, а також скасують усі розважальні заходи. Обов’язки мера поки що виконуватиме незмінний заступник, а нині секретар міськради Ігор Терехов.


Чи будуть у місті оголошені нові вибори, поки що невідомо.

 

«Закон про місцеве самоуправління визначає, що у випадку звільнення з посади міського голови ці повноваження виконуватиме секретар відповідної міської ради, — прокоментувала ситуацію координатор мережі «ОПОРА»­ Ольга Айвазовська.

 

— Водночас оголошення нових виборів лежить у площині відповідальності парламенту і може бути розтягнуте в часі на роки. Тож поки є кому виконувати обов’язки й існує консенсус еліт, не факт, що вибори нового мера Харкова відбудуться найближчим часом».


Якщо ж вибори таки буде оголошено, то, на думку засновника дослідницької компанії Active Group Андрія Єременка, на посаду мера може претендувати «стара харківська гвардія»: Михайло Добкін, Олександр Фельдман та Олександр Ярославський.


Загалом Геннадій Кер­нес керував містом 10 років. Учергове на посаду мера харків’яни його обрали в першому турі 25 жовтня, віддавши понад 60 відсотків голосів.