Агент під прикриттям: помер майстер шпигунського роману Джон Ле Карре

16.12.2020
Агент під прикриттям: помер майстер шпигунського роману Джон Ле Карре

Джон Ле Карре на презентації книги «Толковий зрадник», 2010 рік.

На 90-му році життя помер британський письменник, автор шпигунських романів і трилерів Джон Ле Карре. Про це повідомив його літературний агент Джонні Геллер. Ле Карре помер у Королівському шпиталі Корнуолл.

 

Як передає Бі-Бі-Сі з посиланням на сім’ю письменника, причиною смерті стала нетривала пневмонія, не пов’язана з коронавірусною інфекцією.

 

Дружина Ле Карре Джейн і його сини Ніколас, Тімоті, Стефан і Саймон подякували співробітникам лікарні за «турботу і розуміння, яке вони виявляли до нього під час його перебування в шпиталі».


Справжнє ім’я письменника — Девід Корнвелл. Він народився 19 жовтня 1931 року в графстві Дорсет, здобув освіту в Бернському та Оксфордському університетах.

 

Наприкінці 1950-х років співпрацював iз британськими розвідувальними службами, кілька років під дипломатичним прикриттям працював у ФРН. Саме тоді, працюючи у департаменті розвідки, під час поїздок iз дому на роботу він почав записувати ідеї для шпигунських історій.

 

Шпигунська кар’єра Ле Карре закінчилася, коли він став одним із багатьох британських агентів, чиї імена викрив росіянам зрадник Кім Філбі, який став прототипом Джеральда у романі «Шпигуне, вийди геть!».


Батько майбутнього письменника, відомий як Ронні, був шахраєм, тож малий Девід рано познайомився з мистецтвом обману та махінацій, які в майбутньому становитимуть основу його творчості.

 

Його мати пішла з родини, коли йому було п’ять, і хлопець вигадав собі, що батько був агентом спецслужб, аби якось пояснити собі його постійну відсутність удома. Тож незгоди дитинства у майбутньому зіграли на користь Ле Карре як письменника.


Він iз дитинства засвоїв, що життя має багато відтінків, тому в сутінковому світі персонажів Ле Карре різниця між добрим і поганим, правильним і неправильним ніколи не була чіткою, зазначає Бі-Бі-Сі. Ле Карре позбавив професійних шпигунів романтичного ореолу, характерного для романів про Джеймса Бонда, і натомість дослідив їхнє справжнє, темне та сумнівне життя.


Свій перший роман «Дзвінок небіжчикові» письменник опублікував у 1961 році. Він узяв псевдонім Джон Ле Карре, щоб обійти заборону працівникам міністерства закордонних справ видавати книги під власним іменем.

 

Після того як книжка «Шпигун, що прийшов з холоду», яка вийшла в 1963 році, принесла йому популярність, Ле Карре залишив державну службу, щоб зосередитися на письменницькій праці. Він є автором понад 22 романів, перекладених на різні мови. Останній твір майстра шпигунського роману — «Польовий агент» — побачив світ торік, у 2019-му.


За творами Джона Ле Карре знято безліч фільмів. Кіноверсію першого роману метра в 1966 році зняв режисер Сідні Люмет. В екранізаціях романів Ле Карре грали Гері Олдмен, Шон Коннері, Дайан Кітон, Джеффрі Раш, Пірс Броснан, Мішель Пфайффер, Том Хіддлстон і багато інших зірок світового кіно. Фільми, поставлені за його книжками, стали класикою, вони були відзначені багатьма світовими кінонагородами, брали участь у найважливіших кінофорумах.