Хустка на троні: на Тернопільщині вшанували один iз головних елементів національного одягу

08.12.2020
Хустка на троні: на Тернопільщині вшанували один iз головних елементів національного одягу

Працівниці Кременецького ботанічного саду та «Трон природи» в українській національній хустці. (Фото з сайта Ботсаду.)

Як відомо, 7 грудня відзначаємо День української хустини, який був започаткований лише рік тому групою громадських діячів, акторів та Клубом успішних жінок України, відтак майже відразу набув міжнародного статусу завдяки активній підтримці представниць української діаспори.


У Тернополі з цього приводу відбулося яскраве святкове дійство в комплексі Avalon Palace, який iз допомогою однодумців і партнерів організувала відома місцева дизайнерка-майстриня авторських вишиванок Іванна Сивак. У рамках стилізованої вечірки в стилі сучасного етно з відповідним дрескодом, зокрема, відбулися презентація відеопроєкту #Hustka та покази модного одягу в українському стилі.


Тим часом районами області прокотився флешмоб, присвячений українській хустині. Дівчата і бабусі, студентки і бізнес-леді, громадські діячки і державні службовиці, представниці жіноцтва з усіх можливих сфер фотографувалися в українських хустках і виставляли світлини в соцмережах. А чи не найоригінальніше, мабуть, вчинили працівниці Кременецького ботанічного саду. Бо одягнули українську національну хустку навіть на голову незвичайної скульптури з жіночим обличчям під назвою «Трон природи».


«Цього дня жінки в різних країнах світу одягнуть українську хустку і встановлять рекорд України. До флешмобу долучаються етнічні українки і жінки з понад 20 країн світу»,— повідомляє Лана Вєтрова, керівниця Національного реєстру рекордів. І додає, жінки зі Сполучених Штатів Америки, Канади, Італії, Греції, Польщі, Кенії, Казахстану, Йорданії, Латвії, Індії, Португалії, Грузії, Греції, Болгарії, Вірменії, Росії, Узбекистану також одягнуть українську хустку.


Хустина для українок завжди асоціювалася з жінкою, матір’ю, берегинею роду, з жіночим оберегом, з обов’язковим елементом українського строю, що підкреслює жіночу красу, силу, вишуканість, індивідуальність. Хустина є оберегом жінки з давніх-давен. Дівчатка, в основному, носили стрічки, віночки, а коли жінка виходила заміж, то вона одягала на голову хустку, яка раніше була й маркером соціального стану жінки. Молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки — темні, вдови — чорні.