НАТО має збільшити свою присутність у районі Чорного моря — генсек

02.12.2020
НАТО має збільшити свою присутність у районі Чорного моря — генсек

Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

У вівторок та середу, 1 та 2 грудня, відбувається саміт НАТО на міністерському рівні країн-членів Альянсу.

 

З огляду на пандемію, дискусії проходять у режимі відеоконференції. Напередодні саміту, 30 листопада, генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг на пресконференції анонсував порядок денний засідання міністрів закордонних справ 30 держав-членів НАТО. Столтенберг у ході свого виступу заявив, що Захід стурбований нарощуванням Росією військової сили.

 

За словами генсека Альянсу, «стримування Росії» стане однією з головних тем зустрічі міністрів країн-членів НАТО. Іншою важливою темою для обговорень буде присутність сил НАТО в Афганістані.


«Росія модернізує свій ядерний арсенал і розміщує нові ракети. Вона зосере­джує все більше сил у безпосередній близькості від нас, від Крайньої Півночі до Сирії та Лівії», — пояснив генсек. Він також висловив заклопотаність «посиленням російської присутності в результаті криз у Білорусі та Нагірному Карабаху».


«Міністри обговорять, що ще ми повинні зробити, аби відреагувати на зростаючу військову активність Росії», — сказав посадовець. Він нагадав про необхідність підтримки режиму контролю над озброєннями, включаючи обмеження на кількість ядерних боєголовок, оскільки термін дії нового договору СНО закінчується в лютому наступного року.


«Також на окремій нараді до нас приєднаються міністри закордонних справ Грузії й України для вирішення проблеми безпеки в Чорноморському регіоні», — анонсував Столтенберг.

 

Він акцентував увагу на тому, що НАТО надає підтримку «цим двом цінним партнерам».

 

«Чорноморський регіон має стратегічне значення для НАТО і для всіх союзників. Три союзники по НАТО — Туреччина, Болгарія і Румунія — є прибережними країнами.

 

Тому НАТО зберігає значну присутність у Чорноморському регіоні і буде тісніше співпрацювати з Україною і Грузією», — пообіцяв представник НАТО. «Ми бачимо, що Росія збільшує свою військову присутність у регіоні Чорного моря, зокрема в Криму.

 

У цьому полягає причина, чому ми повинні й надалі збільшувати свою присутність у регіоні», — узагальнив Столтенберг. Це питання міністри обговорять у середу, 2 грудня, з главами МЗС України Дмитром Кулебою та Грузії Давидом Залкаліані.


Генсек зазначив, що НАТО вже і так має значну присутність у регіоні. Йдеться про кораблі держав Альянсу, про військові навчання, а також багатонаціональну бригаду НАТО, розміщену в румунському місті Крайова.

 

«Ми збільшили присутність НАТО в регіоні Чорного моря. І ми тісно співпрацюємо з Україною та Грузією як партнерами, бо Росія порушила територіальну цілісність і суверенітет цих країн, незаконно анексувавши Крим і тримаючи російські війська на територіях, які визнані частиною Грузії», — додав Єнс Столтенберг.


У грудні 2019 року Генеральна Асамблея ООН прийняла українську резолюцію про «мілітаризацію» Криму, Севастополя і частин Чорного та Азовського морів із вимогою до Москви вивести війська з Криму і відвести військові кораблі від акваторії поблизу півострова. Документ підтримали 63 країни.

 

Проти виступили 19 держав, серед яких Росія та її васали і сателіти, зокрема Білорусь, Вірменія, Китай, КНДР, Зімбабве, Камбоджа, Сербія, Куба і низка інших. 66 країн утрималися від голосування.


Стосовно другої важливої теми саміту — Афганістану, то тут НАТО зі­штовхується з важкою дилемою: залишити Афганістан і ризикувати, що він знову стане надійним притулком для міжнародних терористів, або залишитись і ризикувати довшою місією з новим насильством, заявив на пресконференції в понеділок генеральний секретар НАТО.

 

Проте наразі ніяких рішень щодо цього питання не очікується, оскільки Альянс хоче обговорити проблему з новою адміністрацією США.