У Чугуєві хочуть реконструювати штаби військових поселень, де навчався Ілля Рєпін

18.11.2020
У Чугуєві хочуть реконструювати штаби військових поселень, де навчався Ілля Рєпін

Штаби військових поселень, де освоював техніку малювання Ілля Рєпін. (Фото з сайта zabytki.ua.)

Улітку минулого року в Чугуєві стався прикрий інцидент.

 

Через два тижні після святкування 175-ліття­ Іллі Рєпіна тут частково обвалилася стіна місцевої історичної пам’ятки, де майбутній митець брав уроки з техніки малювання. 

 

Йдеться про штаби військових поселень, що разом iз музеєм художника мають статус найпривабливiшого туристичного об’єкта Харківщини.

 

На сьогодні тут дивом уціліла лише одна будівля комплексу, а решта давно потребує капітального ремонту.


Аби врятувати архітектурну перлину, чиновники вирішили для початку змінити її власника.

 

«Об’єкт є досить привабливим, адже це один iз туристичних магнітів Харківської області, — прокоментував ситуацію заступник голови ХОДА Євген Грицьков. — Але для того, щоб там виконати необхідні роботи, будівлю необхідно повністю перевести на баланс обласної ради. Якщо ці приміщення залишатимуться в державній власності, вони руйнуватимуться далі».


Частково обвалена стіна.
Фото з сайта mykharkov.info.


Зміна статусу потрібна і для того, аби включити чугуївську архітектурну пам’ятку до проєкту «Велике будівництво в культурі» й отримати додаткові кошти на реставрацію.

 

У департаменті куль­тури ХОДА обговорюють також варіанти створення на базі штабів військових поселень повноцінного музейно-туристичного комплексу.

 

«Ця будівля є дуже перспективним об’єктом для упорядкування не просто класичного музею, а музею європейського типу, — вважає директорка художньо-меморіального музею імені І. Ю. Рєпіна Світлана Бучаста.

 

— За обсягом приміщень тут можна дійсно створити центр відпочинку та розваг, інтелектуального розвитку, центр дитячої творчості тощо. Ми можемо стати повноцінним мультикультурним центром. Ця будівля може зацікавити програмою розвитку європейських надавачів технічної допомоги».

 

Наразі ж туристична візитка регіону, що була зведена у місті ще в 1831 році, ледве тримається на металевих підпорках, хоча й має велику історичну цінність.

 

«Якщо Чугуїв назвати військовою столицею Слобожанщини, то центральна будівля штабів заслуговує на статус її головного палацу, — каже історик Артем Левченко. — Наприкінці ХІХ століття тут було зосереджено військове життя не лише Харківщини, а й усієї Лівобережної України. Якщо цей комплекс iз 200-літньою історією не врятувати, то разом iз ним будуть зруйновані місцева художня галерея та музей Іллі Рєпіна».