Симфонічний оркестр YsOU: музична молодіжна «збірна» під керівництвом Оксани Линів

13.11.2020
Симфонічний оркестр YsOU: музична молодіжна «збірна» під керівництвом Оксани Линів

Оксана Линів та оркестр YsOU. (Фото Катерини АКВАРЕЛЬНОЇ (Ukraїner).)

Уявіть підлітків, що грають у своєму першому рок-гурті... А як виглядають їхні ровесники, що грають у своєму першому симфонічному оркестрі?

Насправді це звичайні молоді люди, впізнати яких на вулиці можна хіба за кофром на плечі. Декому з них ще не виповнилось і 16, а хтось уже досягнув перших музичних висот. І це вони — справжні бунтівники, адже грають музику, яку навряд почуєш у попсовому модному клубі чи хіт-параді.

Молодіжний симфонічний оркестр України (YsOU) можна порівняти з національною збірною, але з найталановитіших музикантів віком від 12 до 22 років з понад десятка міст та сіл України. І саме із цими юними талантами автори відеопроєкту «Чому нове покоління грає музику минулого?» шукають точки дотику між класичною та мейнстримною культурою.

Упродовж чотирьох епізодів документального фільму, знятого за підтримки Українського культурного фонду, через бек­стейдж (закулісся, неформальну атмосферу) життя YsOU відкривається новий погляд на класичну музику. Розкриваається мотивація молоді виконувати твори композиторів минулого через мрії та жарти молодих виконавців.

«Виходить штучно, якщо пояснювати музику якимись словами. Тобто про це можна дискутувати, але найкраще зрозуміти музику можна тільки через прослуховування. Багато-багато музики, коли кількість перейде у якість. Мені здається, що саме якось так відбувається», — вважає учасниця YsOU Євгенія Крівич (віолончель). «Якщо ти вже музикант, то музика не відпустить тебе по життю», — впевнений учасник YsOU Дмитро Мітченко (валторна).

«Мені дуже цікаві підлітки. Це мої улюблені герої і теми в кіно. Їхні характери, думки, дорослішання, становлення... Я люблю музику, і мені було цікаво дізнатися більше про оркестр, про його структуру, хто де сидить, хто яку роль відіграє у загальній симфонії. Я дізнався про нові для себе інструменти. Я люблю, коли всі живуть однією справою і заряджені цим. І все це є у YsOU», — ділиться враженнями щодо зйомок фільму режисер Дмитро Кочнєв.

Кульмінаційною вершиною проєкту є відеоконцерт Молодіжного оркестру: колектив записав програму з творами Бетховена, Лятошинського та Станковича. Творчим процесом керує головна диригентка оркестру Оксана Линів, яка працює з найвідомішими оперними театрами та оркестрами світу й нещодавно оголошена першою жінкою-диригентом на культовому Вагнерівському оперному фестивалі в Байройті.

Диригентка, засновниця та художня керівниця YsOU Оксана Линів каже:

«Мало хто навіть з української музичної еліти усвідомлює, що не рівень окремих індивідуальних солістів, а саме рівень великих симфонічних колективів є вирішальним фактором при оцінці культурного рівня і статусу цілої держави. Рівень берлінської філармонії не виник на порожньому місці.

Саме музично-педагогічна робота з дітьми та молоддю є передумовою становлення високопрофесійних колективів у майбутньому. Виправити ситуацію з підготовкою до дорослого професійного життя в Україні вдалося заснуванням Молодіжного симфонічного оркестру.

З кожним роком я все більше усвідомлюю, що це — одна з найважливіших справ мого життя. Ігнорувати розвиток цього колективу — означає спостерігати, як Україна скочуватиметься до рівня держави третього світу. Адже питання розвитку саме молодіжних колективів має пріоритетне значення державної ваги в кожній розвинутій країні».

Перші три серії документального фільму вже доступні до перегляду на Youtube-каналі Молодіжного симфонічного оркестру України (YsOU). А відеоконцерт колективу — вже 20 листопада.