Квартири — не віртуальні: як влада намагається навести лад на будівельному ринку і захистити покупців

11.11.2020

Український будівельний ринок — попри його нинішню стагнацію та намагання виборсатися із кризи — досі перебуває у нецивілізованому та невпорядкованому стані.

Права інвесторів, за кошти яких і споруджують будинки, не захищені. Всього в Україні налічують понад 150 проблемних новобудов. Відтак страждають і вони, оскільки часто втрачають свої гроші, і галузь у цілому.

Влада вже не вперше намагається вирішити проблему, але через тиск авторів лобістських схем, до яких причетна і сама влада, досягти успіхів не вдавалося. Зараз ми бачимо чергову спробу навести лад.

Не так давно Міністерство розвитку громад і територій України опублікувало проєкт закону про захист прав інвесторів у споруджуваних об’єктах нерухомості. Цей документ повинен унеможливити появу на первинному ринку житла нових фінансових пірамід і скандальних недобудов.

Проєкт закону передбачає низку запобіжників від маніпуляцій недобросовісних забудовників: продажу неіснуючого житла або його перепродажу іншим особам, зміни проєкту без узгодження з кредитором, нецільового використання коштів інвесторів, а також нескінченних перенесень термінів здачі будинку в експлуатацію.

Утім головним механізмом захисту вкладників буде обов’язкова передача їм прав на ще непобудовану квартиру, — вже при укладенні договору купівлі-продажу. Сьогодні, як відомо, поку­пець вкладає кошти у віртуальні квадратні метри. У перспективі інвестора будівництва зрівняють у правах із покупцями вже побудованої житлоплощі.

Також забудовника зобов’яжуть нести відповідальність за дані їм обіцянки перед інвестором, звітувати про хід будівництва, публікуючи у відкритому доступі всю відповідну інформацію. А заодно — погоджувати будь-які проєктні зміни, які можуть стосуватися купленої інвестором квартири.

Ще одна гарантія для майбутніх новоселів — у майбутньому будинку частину площ забудовник не має права продавати. Вони стануть додатковою гарантією захисту інвесторів. Передбачається, що таких площ буде у межах 10-13%.

Процедура купівлі-продажу має включати реєстрацію переходу прав власності на майбутню житлоплощу від забудовника до інвестора. Після завершення будівництва об’єкт права власності автоматично змінює статус на «об’єкт нерухомого майна», про що інвестора повинен повідомити держ­реєстратор.

Інвестор зможе отримати всю повноту інформації про проєкт — без цього угода не здійсниться. Автоматична реєстрація прав власності на квартиру відбувається завдяки взаємодії Єдиної державної електронної системи в сфері будівництва та Державного реєстру прав на нерухоме майно.

Одним з обов’язкових умов укладення договору купівлі-продажу буде наявність ідентифікатора об’єкта будівництва і майбутньої квартири в єдину електронну систему, а також реєстраційного номера об’єкта в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.