У Полтаві підприємці протестували через касові апарати: перекрили трасу Київ — Харків

10.11.2020
У Полтаві підприємці протестували через касові апарати: перекрили трасу Київ — Харків

Підприємці Полтави та області приєдналися до всеукраїнської акції «Право на працю». (Фото автора.)

У Полтаві близько сотні представників малого та середнього бізнесу з обласного центру, а також із Миргорода, Карлівки, Нових Санжар, Глобиного приєдналися до всеукраїнської акції «Право на працю», на деякий час перекривши рух транспорту на трасі Київ — Харків у районі авторинку. 

Приватні підприємці заявили, що виступають проти запровадження касових апаратів та за збереження спрощеної системи оподаткування. 

Вони переконані, що тотальна фіскалізація ФОПів і впровадження програмних РРО є наступом на малий та середній бізнес.

«Хочемо зберегти своє право на працю. Відтак самі напрацювали законопроєкти №3853-1, 3853-2 та 3993 і 3 листопада під час багаточисленної акції підприємців у Києві вимагали від Верховної Ради розглянути їх. Депутати, які спілкувалися з нами, а також голова ВРУ Дмитро Разумков переконливо пообіцяли, що ухвалять рішення про відтермінування введення касових апаратів. Ми їм повірили й роз’їхалися по домівках. Проте наступного дня вони «провалили» це голосування. Відтак ми проводимо попереджувальну акцію, бо насправді доведені до відчаю. Хочемо привернути увагу народних депутатів і змусити їх хоча б розглянути написані нами законопроєкти», — повідомила приватний підприє­мець із Миргорода Леся Золотарьова.

Як відомо, хвилю протестів викликав підписаний президентом Володимиром Зеленським закон, що набирає чинності з 1 січня наступного року, який зобов’язує ФОПів 2-4-ї груп платників єдиного податку використовувати реєстратори розрахункових операцій.

«Що це означає для підприємця? Насамперед зростає вартість ведення бізнесу, адже нововведення пов’язані зі значними витратами. По-перше, необхідно купити касовий апарат (або смартфон), по-друге, треба ідентифікувати всі товари й закодувати їх у цей касовий апарат, а це робота не одного дня, — пояснює Леся Золотарьова.

— Окрім усього, вводяться жахливі штрафи за порушення касової дисципліни. А, згідно з офіційною статистикою фіскальної служби, сто відсотків перевірок касової дисципліни закінчуються штрафами. Розумієте? У нас же податкова служба не є сервісною — це насамперед каральний орган. Наші опоненти маніпулюють фактами, розказуючи, що ми не хочемо платити податки. Насправді ж ми виборюємо право бізнесу працювати легально і сплачувати податки. Бо ті вимоги закону, за якими маємо працювати з 1 січня, унеможливлюють легальну діяльність ФОПів».

«Запеклий ворог малого та середнього бізнесу — нардеп Данило Гетманцев — вважає, що впровадження касових апаратів спричинить контроль за контрабандою. Тобто не в змозі навести порядок на митниці, нинішня влада вирішила затягнути зашморг на шиї представників малого та середнього бізнесу, — додає один з організаторів акції протесту Анатолій Волинець.

— І хай не розказують, що у світі обов’язково використовують фіскальні пристрої при здійсненні готівкових розрахунків. Я знаю, що, скажімо, в Іспанії, Туреччині, Грузії тощо касовий апарат слугує не для фіскальних звітів, а для внутрішнього обліку товарів. Потрібно відрізняти товарний чек від фіскального. Ми завжди виписуємо чек на вимогу клієнта».

Підприємець із Полтави Ліна Кривоколіско, котра працює у своєму магазині по черзі з продавчинею, зазначає: придбати реєстратор розрахункових операцій, а крім того, узяти на роботу бухгалтера, без якого із впровадженням нововведень навряд чи обійдешся, — для неї непідйомна ноша.

«Кажу відверто: такого фінансового навантаження просто не потягну, адже у зв’язку з падінням купівельної спроможності наших людей торгівля теж дуже впала», — ділиться вона.

Полтавський підприємець Людмила Ковтун скаржиться: «Я працюю підприємцем понад 20 років, зрозуміло, маю певне накопичення товару. Тепер мені його треба взяти й викинути (адже первинних документів, які б вказували на його походження, не маю), в iншому разi мені можуть виписати штраф у розмірі 51 тисяча гривень. Та я таку суму можу заробити хіба що за пів року!

Розуміємо: перекривши рух транспорту, ми створюємо незручності для інших людей. Та, ухвалюючи «драконівські» закони, влада нас просто «дістала». Ми роками по крупинці вибудовували свій бізнес, при цьому нічого не просили в держави. А тепер держава хоче наш бізнес знищити».

Окрім усього, підприємці вимагали однакових умов ведення бізнесу для всіх без винятку. «Навесні, під час «велюрового» карантину, ФОПи зупинили бізнес і, два місяці не маючи заробітку, сплачували податки, орендну плату, кредити. А мережа торгових центрів «Епіцентр», ресторан нардепа Миколи Тищенка «Велюр» тощо, попри заборону, у цей час працювали, — обурюється Леся Золотарьова. —

Тож ми вимагаємо: якщо карантин, то однаковий для всіх!»

Учасники акції протесту попередили: якщо нагорі до них не дослухаються, вони змушені будуть вдатися до жорсткiших кроків.


ДО РЕЧІ

Згідно з результатами дослідження соціологічної групи «Рейтинг», 74 відсотки опитаних українців висловилися за те, щоб навіть малі підприємства та ФОПи видавали фіскальні чеки покупцям.

При цьому понад 70 відсотків респондентів переконані, що розмір податків потрібно збільшувати для олігархів та великого бізнесу, і стільки ж — виступають за те, щоб зменшити або залишити на колишньому рівні податки для малого та середнього бізнесу.