Рада планує посилити відповідальність за перебування у громадських місцях без маски

04.11.2020
Цього тижня Верховна Рада на прохання МОЗ розгляне законопроєкт про підвищення розміру штрафів за ігнорування правил карантину.
 
Як повідомив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, кількість хворих на ковід постійно зростає, тому є об’єктивна потреба посилити відповідальність за неносіння масок у громадських місцях і транспорті.
 
Порушників, за попередніми даними, невдовзі можуть карати штрафом від 170 до 255 гривень. Не виключено, що нардепи також розглянуть постанову про фінансове покарання депутатів, які нехтують масковим режимом у сесійній залі. 
 
Тим часом пандемія в Україні б’є нові рекорди. У понеділок коронавірус офіційно виявили у 8 тис. 899 громадян — це найбільша кількість iз початку поширення інфекції. Серед них 346 дітей і 401 медичний працівник. Попередній пік було зареєстровано 31 жовтня, тоді захворіли 8 тис. 752 людини. 
 
Очолює сумну статистику наразі знову Київ, де невтішний діагноз лабораторно виявили у 789 хворих. Не набагато краща ситуація в Харківській області (712), Хмельницькій (506), Донецькій (496) та Житомирській (470). Є також кілька регіонів, де зафіксовано місцевий рекорд: в Івано-Франківській (427) i Запорізькій (427) областях.
 
Ковід останнім часом помітно «помолодшав». Скажімо, в одній iз лікарень Кропивницького наразі рятують життя 10-місячному малюкові, якого в дуже тяжкому стані доправили з Новоукраїнського району. В цілому, за час пандемії в Україні захворіло 411 тис. 93 людини, одужало — 168 тис. 868, померло — 7 тис. 532. 
 
Із поширенням інфекції помітно зростає кількість хворих, які потребують стаціонарного лікування, але, як з’ясувалося, така допомога для деяких пацієнтів може стати недосяжною мрією.
 
Днями міністр охорони здоров’я Максим Степанов попередив, що у випадку стовідсоткового заповнення «ковідних» ліжок хворих доведеться «сортувати». Тобто, медики прийматимуть лише тих, у кого є шанс вижити. 
«Протоколи медичного сортування пацієнтів» уже є, тому залишиться їх просто «активізувати».
 
Керівник відомства додав, що такий крайній захід свідчитиме про обвалення системи медичної допомоги, закликавши громадян самим турбуватися про своє життя. Тобто дотримуватися всіх правил карантину.