Конституційна криза: тернопільські депутати закликають Раду не допустити катастрофу

04.11.2020
Уповноважені представники трьох фракцій у Тернопільській обласній раді — «Європейської Солідарності», ВО «Свобода» та ВО «Батьківщина» — направили на ім’я голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова спільну заяву щодо конституційної кризи в Україні, поновлення діяльності антикорупційної системи та недопущення узурпації влади офісом президента Зеленського.
 
Тернопільські депутати вимагають «...від народних депутатів України, від антиукраїнської фракції «Опозиційна платформа — За життя», проолігархічної групи партії «За майбутнє», монобільшості в парламенті «Слуги народу» та особисто президента Зеленського не дестабілізовувати ситуацію в країні, не розвалювати залишки державного управління та незалежного судочинства, не кидати країну в хаос, адже наслідки таких дій будуть катастрофічні та криваві».
 
На думку депутатів, винними у нинішній конституційній кризі є як судді Конституційного Суду України, так і «ті, хто лише заради піару вносив антикорупційні проєкти, які суперечили Конституції, хто використовував антикорупційні органи як інструмент політичного тиску, а не для боротьби з корупцією».
 
Вони вважають, що в ситуації, яка склалася, «необхідно в перший сесійний день у режимі ad hoc (одноразове відхилення від процедури, передбаченої Регламентом ВР. — Авт.) проголосувати законопроєкти, які поновлюють усю систему електронного декларування, покарання за незаконне збагачення та інші важливі елементи діяльності антикорупційних органів, і терміново подати президенту на підписання, таким чином відновивши роботу всієї антикорупційної системи країни».
 
Тернопільські депутати закликають усі патріотичні сили об’єднати зусилля та діяти разом законно, ефективно й розумно, захищаючи українські національні інтереси та євроатлантичний напрямок розвитку, цінності свободи, демократії та верховенства права.