Зелений провал: пропрезидентські сили зазнали нищівної поразки на Півдні

27.10.2020
Зелений провал: пропрезидентські сили зазнали нищівної поразки на Півдні

При голосуванні намагались дотриматися соціальної дистанції.

В Одесі, Миколаєві та Херсоні явка на вибори місцевого значення стала найнижчою за всі роки незалежності України.
 
Розчаровані люди залишили за бортом «Слуг народу», незважаючи на хитромудро складені бюлетені, в яких, що називається, без 100 грамів не розберешся.
 
Ось як це прокоментував відомий політолог Дементій Білий: «У якийсь момент, рано чи пізно, але в членів комісій та й у спостерігачів раптом вголос виривається: це що, треба кожного у кожній партії? Потім настає мовчання. Гнітюче. Прозріння».
 
Але й це ще не все, адже у кожному з трьох великих міст півдня України ще відбудеться другий тур виборів на посаду мера. Боротьба за владу очікується досить запеклою, та жодного кандидата від «Слуг народу» там немає навіть близько.

Одеса

Однозначної перемоги за крісло мера Одеси поки що немає ні в кого з кандидатів, хоча шанси Геннадія Труханова, що зібрав 34,4% від усіх тих, хто голосував, удвiчi вищi, аніж у конкурентів.
 
У другому турі він повинен обійти представника ОПЗЖ Миколу Скорика, який поки що набирає 17, 9% голосів, а ось Олег Філімонов від «Слуги народу» виходить iз гри з результатом у 13,75% підтримки одеситів.
Серед тих, хто програв, відомий Сергій Ківалов («Українська морська партія» — 5,44%) та Євген Червоненко («Наш край» — 3,56%).
 
Досить несподіваними стали дані по виборах до Одеської міськради, де перемагає партія «Довіряй справам» iз результатом у 23,77% голосів, та ОПЗЖ, яка набрала 22,38% підтримки виборців. Пропрезидентська політсила «Слуга народу» займає почесне третє місце з показником у 15,95% від усіх, хто взяв участь у виборах.
 
В Одесі набирає популярність «Європейська Солідарність», яка зібрала 12,72% від числа тих, хто проголосував.
 
За даними КМІС, до Одеської обласної ради проходять ОПЗЖ, «Довіряй справам» та «Слуга народу», які набрали трохи більше 20 відсотків підтримки людей.
 
На четвертому місці — «Європейська Солідарність» (13,6%), а ось на п’ятому — Партія Шарія (9, 6%). Представники 10 інших партій-учасників виборів не змогли подолати 5-відсотковий бар’єр.

Миколаїв

У місті зруйнованого суднобудування однозначно відбудеться другий тур за крісло мера, в якому зустрінуться чинний градоначальник Олександр Сенкевич під прикриттям усе тієї ж «Пропозиції» (за нього проголосували 40,78% виборців) та брат покійного ексмера цього ж міста Владислав Чайка від ОПЗЖ (йому віддали свої голоси 26,77% виборців).
 
Зазначимо, що ім’я останнього неодноразово фігурувало у скандалах, пов’язаних iз незаконними забудовами, тому шанси на перемогу в нього, швидше, примарні.
 
А ось нині чинному градоначальнику Олександру Сенкевичу, схоже, боятися нема чого, отож i перемога, вважай, уже в нього у кишені. Тим більше що кандидат від «Слуги народу» Тетяна Домбровська набрала лише 16,81% підтримки та залишила вибори, як i ексмери Микола Круглов та Юрій Гранатуров, котрі ледь переступили за позначку в 6% підтримки жителів Миколаєва.
 
На виборах до міськради Миколаєва впевнено лідирують три партії: ОПЗЖ, «Пропозиція» та «Слуга народу», які набрали приблизно рівну кількість голосів у межах від 26 до 19% підтримки виборців. Такі політсили, як «Європейська Солідарність», «Партія Шарія» та «Наш край», також перетнули позначку в 5 відсотків підтримки виборців.

Херсон

Попри вал компромату, випущеного за пару днів до ви­борів, фаворитом перегонiв за крісло мера в Херсоні став чинний народний депутат України Ігор Колихаєв за підтримки у 34,16% виборців. Цікаво, що за всю свою витіювату кар’єру політика цей бізнесмен устиг побувати й у БПП, й у «Слузi народу», що явно не свідчить на користь чистоти його намірів.
 
На друге місце прорвався колишній представник «Партії регіонів» та двічі ексмер Херсона Володимир Сальдо з результатом у 15,87%, тому другий тур неминучий, хоча й результат є передбачуваним. А ось «Слуга народу» в особі Юрія Кирилова зайняв лише четверту сходинку рейтингу з результатом у 12,07% підтримки виборців.
 
До міськради Херсона проходять чотири політичні сили, причому лідирує сформована під вибори Ігорем Колихаєвим партія «Нам тут жити» з результатом у 28,48 відсотка.
 
Друге місце взяла «Опозиційна платформа — За життя» — 16,64%, третє — «Слуга народу» — 13,64%, а четверте посів «Блок Сальдо» з результатом у 10,09% від числа активних виборців Херсона.
 
Особливо варто підкреслити, що в голосуванні на місцевих виборах у Херсоні активну участь узяли жителі окупованого півострова Крим, які душею вболівають за долю України.
 
Лише в Херсонській області офіційно зареєстровано понад 14,5 тисячі внутрішньо переміщених осіб iз Криму, Донецької та Луганської областей.