Смак до читання: як команда «Читай & Фантазуй» повертає любов до книжок

27.10.2020
Смак до читання: як команда «Читай & Фантазуй» повертає любов до книжок

Чи можливо повернути до рук молоді книжку? Команда, що назвалася «Читай & Фантазуй», відповідає ствердно.
 
Відкрили ФБ-сторінку та однойменний сайт із популяризації читання книжок серед молоді — та «змусили» їх активно функціонувати. 
 
Тут уже містяться десятки експрес-оповідок про письменників, сучасних і хрестоматійних, про видавців та славетних читачів під яскравими заставками-обкладинками. У відеороликах успішні українці діляться своїми читацькими секретами супроти облудної формули «немає часу».
 
На черзі — відео­сповіді популярних у молодіжному середовищі літератів. Регулярно публікуються короткі рекомендаційні списки: поезія, проза, нонфікшн.
 
Анонсовано літературний батл, під час якого від хіп-хоп виконавців пролунають у незвичній інтерпретації вірші українських поетів — як класиків, так і сучасників.
 
З майданчику «Читай & Фантазуй» регулярно стартують несподівані акції, що сягають далеко за межі інтернет-простору.
 
На яскраві «читай-фантазійні» сліди щодалі частіше наштовхуємося на київських вулицях, у парках, або й у підземці. Ось бачимо брендований тролейбус, помальований фігурами людей із книжками, які створюють ілюзію, наче пасажири захоплено читають.
 
На головному «студентському перехресті» — у парку імені Шевченка — з’явилася ваблива інсталяція з триметрових книг. Стильні «читацькі» футболки й аксесуари помічаємо на студентах. А віртуальним простором Telegram’у помітно ширяться дотепні літературні цитати-наліпки.
 
Автори проєкту сподіваються в такі різні способи привернути увагу молоді до повноцінного читання — обіцяють насолоду від самого процесу.
 
Проєкт «Читай & Фантазуй» профінансував Український культурний фонд — на замовлення Всеукраїнського рейтингу «Книжка року».