Харківський університет випустив першу партію сучасних апаратів ШВЛ для «швидких»

20.10.2020
Харківський національний університет міського господарства імені Бекетова випустив 10 апаратів штучної вентиляції легень за ліцензією одного з британських вишів.
 
Партнери з Лондона передали технічну документацію безкоштовно. Наразі такі прилади успішно використовують у клініках 105 країн світу для лікування легеневих ускладнень після COVID-19.
 
«Надійшов лист, що ми можемо придбати ліцензію, — повідомив директор науково-навчального інституту енергетичної, інформаційної та транспортної інфраструктури Ігор Білецький. — Я трохи засмутився, тому що де ми і де ті гроші в університету на ліцензію? Коли ж відкрив ліцензійну угоду, то там у графі стояла сума — 0».
 
Нові прилади відрізняються від старих зразків тим, що мають дуже маленький генератор. Мініатюрний елемент замінив важку габаритну скриньку, тому апарат можна перевозити у «швидкій» для надання допомоги хворим навіть у домашніх умовах.
 
У новому ШВЛ є також механізм, що дозволяє індивідуально регулювати подачу і рівень концентрації кисню. Завдяки цьому терапія проводиться без інтубації всім без винятку хворим. 
 
Вартість одного приладу — 2,5 тисячі євро. На даному етапі вітчизняний апарат пройшов усі необхідні дослідження і зараз перебуває на стадії ліцензування.
 
«Ми отримали повний пакет робочої документації і створили програми для верстатів ЧПУ, щоб виробляти власні установки, — каже Ігор Білецький. — Є в нашому розпорядженні технологічні карти, необхідна логістика, дослідний зразок, який пройшов усі необхідні випробування. Наразі займаємося сертифікацією».
 
Через два місяці фахівці університету можуть виготовити тисячу аналогічних ШВЛ, але для цього потрібне дер­жавне замовлення. У виші сподіваються, що різке зростання кількості хворих на ковід і перспектива другої хвилі пандемії допоможуть їм отримати кошти на виробництво серійної партії апаратів.