Велич історії від Величка: на Покрову в Батурині презентують найвідоміший із козацьких літописів

13.10.2020
Велич історії від Величка: на Покрову в Батурині презентують найвідоміший із козацьких літописів

Презентація Літопису Самійла Величка відбудеться у Батурині на Покрову, 14 жовтня.

У Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» у Батурині відбудеться презентація Літопису Самійла Величка на Покрову, 14 жовтня.
 
Цей твір належить до трьох найвідоміших козацьких літописів. Це унікальна пам’ятка козацької історичної думки і барокового письменства першої половини ХVІІІ століття.
 
Він охоплює події від 1620 до 1700 рр.
 
Порівняно з літописами Самовидця та Грабянки праця Величка є масштабнішою.
 
Нині Літопис Величка зберігається в Національній бібліотеці Санкт-Петербурга. Але досі він не був всебічно досліджений і виданий повністю!
 
Самійло Величко — канцелярист Війська Запорозького. Вісімнадцять років свого життя (1690—1708) служив в уряді гетьмана Івана Мазепи в Батурині. Був близьким до вищої старшини, виконував писарські обов’язки та інші доручення.
 
Маючи намір скласти історичний твір про козацьку добу, Самійло Величко збирає і копіює документи, формує власну бібліотеку. Він підтримав Мазепу в його виступі проти Москви, потрапив у полон. Відбувши ув’язнення, у 1720 році Величко складає свій Літопис, який вміщує сотні документів з військової канцелярії (як унікальні копії, так й оригінали), цитати з нині втрачених щоденників, хронік... 
 
У 2012–2019 роках група науковців Інституту історії України НАНУ та Центру з вивчення історії України Санкт-Петербурзького державного університету під керівництвом Геннадія Боряка (доктора історичних наук, заступника директора Інституту історії України НАНУ з наукової роботи) та Тетяни Таїрової-Яковлєвої (доктора історичних наук, директорки Центру з вивчення історії України Інституту історії СпбДУ) реалізувала унікальний науковий проєкт — підготувала повне академічне видання Літопису Самійла Величка!
 
 
Видання вміщує повний текст праці Величка, біографію автора пам’ятки, аналіз оригіналу рукопису та його київської копії кінця ХVІІІ століття, історію створення та зберігання рукопису, історіографію, археографічні коментарі, таблицю використаних Величком документів, літературних та історичних праць, географічний та іменний покажчики.
 
Видання «Самійло Величко. Літопис» побачило світ у київському видавництві «Кліо», директорці якого Вірі Соловйовій разом iз партнерами вдалося здолати всі перепони та об’єднати науковців, видавців і українських меценатів задля реалізації цього видавничого проєкту. 
 
Завдяки колосальним зусиллям науковців, видавців, меценатів, які здійснили роботу державної ваги, масштабна праця Величка стане можливою для вивчення в Україні.
 
Це дасть змогу кожному з нас повніше оцінити події козацького періоду історії України, переосмислити безліч історіографічних міфів, уточнити конкретні події, усвідомити себе, наголошують у Національному заповіднику «Гетьманська столиця». 
 
Раніше директорка Національного заповідника «Гетьманська столиця» Наталія Реброва детально розповіла в ексклюзивному інтерв'ю «УМ» про довгий і непростий шлях Літопису Величка додому