У Харкові відкрили першу в місті бібліотеку для незрячих людей

09.10.2020
Гімназія імені Короленка, де навчаються діти зі слабким зором, отримала у подарунок книги, надруковані шрифтом Брайля.
 
До інклюзивної колекції у видавництві «Фоліо» включили твори українських класиків, а також кілька пізнавальних видань на кшталт «Міфи Стародавньої Греції» і «Міфи та легенди українців».
 
Профінансувала проєкт Харківська облдержадміністрація. «Ми зустрілися з власником видавництва п’ять місяців тому й обговорили можливість закупівлі такої продукції, — повідомив голова ХОДА Олексій Кучер. — Із коштів обласного бю­джету виділили необхідний ресурс. Наразі книги передані дітям, аби вони навчалися та могли отримувати інформацію».
 
За словами гендиректора «Фоліо» Олександра Красовицького, всі книги на­друковані не лише спеціальним шрифтом, а й великим кеглем для більшої зручності. А вже наступного року тут планують уперше в Україні почати випуск аудіокниг за шкільною програмою.
 
До речі, недавно у Харкові приватна друкарня Лариси Гобе­льовської відкрила першу в місті бібліотеку для людей iз порушенням зору.
 
Тут можна безкоштовно почитати сучасну художню та освітню літературу зі шрифтом Брайля. Поки що відвідувачам пропонують лише 22 примірники українською, англійською та російською мовами, але до друку готують iще 32.
 
Новий інклюзивний простір, що з’явився у стінах Української інженерно-педагогічної академії, презентують не лише як читальню, а й як майданчик для відкритого спілкування. Інклюзивний заклад з’явився завдяки участі харків’ян в одному з освітніх проєктів Європейського Союзу.